Dacă preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar încerca să fie reales într-o ţară din Uniunea Europeană, nu ar avea aproape nicio şansă, arată un sondaj publicat miercuri de cercetători din Germania, scrie Agerpres.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images / Zuma Press

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, ar întruni în statele europene circa 45% din voturi, arată studiul respectiv, citat de dpa. Conform studiului realizat de Fundaţia Bertelsmann, circa 38% din cetăţenii UE nu ar vota pentru niciunul din cei doi candidaţi americani, dacă ar avea acest drept.

Rezultatele diferă de la o ţară la alta. Polonia este singura unde Trump ar fi votat de mai mulţi alegători decât Biden - cei doi ar obţine 38%, respectiv 30%.

Polonezii doresc o relaţie mai apropiată cu americanii din motive istorice, apreciază autoarea studiului, Isabell Hoffmann. Circa 77% din polonezi consideră că democraţia din SUA funcţionează bine, în timp ce 51% din toţi europenii chestionaţi apreciază că a eşuat.

Totuşi, Statele Unite sunt mult mai bine cotate ca partener decât China, arată sondajul. 'Patru ani de guvernare a lui Trump au lăsat urme asupra cetăţenilor UE. Aceştia recunosc importanţa relaţiei transatlantice, dar sunt categorici în aprecierea a ceea ce o menţine', a declarat Hoffmann.

Sondajul a fost realizat în intervalul 9 iulie - 28 septembrie, pe un eşantion de 13.808 de persoane din toate statele membre ale Uniunii Europene, şi are o marjă de eroare de +/-1%.