”Ținem pumnii pentru o nouă victorie a președintelui american, Donald Trump, și felicitări pentru alegerea unui nou judecător la Curtea Supremă din SUA”, a declarat marți, la Budapesta, premierul Viktor Orbán, cu prilejul decernării unei distincții ambasadorului demisionar al SUA la Budapesta, David B. Cornstein. János Áder, preşedintele Ungariei, i-a acordat diplomatului american distincția ”Crucea de Mijloc a Ordinului de merit al Ungariei”, potrivit MTI si Rador.

Viktor OrbanFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Cu acest prilej Viktor Orbán a subliniat: Cu alegerea lui Donald Trump și cu venirea lui David B. Cornstein s-a schimbat totul, Ungaria a simțit o deschidere, o sinceritate și o apropiere prietenoasă din partea Statelor Unite. Datorită activității desfășurate de ambasador, relațiile ungaro-americane evocă din nou strălucirea lor de altădată, a mai spus premierul ungar. ”Se întâmplă foarte rar când o țară găsește un prieten, iar noi am primit acest dar de la Dumnezeu și de la domnul președinte Donald Trump”.

Viktor Orbán a mai spus că anterior nici nu s-au gândit că între cele două țări se va dezvolta o asemenea amplă cooperare în domeniul diplomației și al politicii externe. Statele Unite ajută Ungaria ca un prieten, iar Ungaria procedează ca prietenul Statelor Unite în politica internațională. Premierul a felicitat-o pe Amy Coney Barrett pentru alegerea sa ca judecătoare la Curtea Supremă al SUA. ”De când e lumea nu s-a întâmplat ca valorile americane tradiționale să aibă o majoritate atât de puternică în instanța supremă, iar astfel Trump a salvat America conservatoare și a intrat în rândul celor mai mari președinți americani”, a mai spus Viktor Orbán.

Premierul i-a mulțumit diplomatului David B. Cornstein pentru că ”a dat la o parte din cale pe toţi cei care sunt interesați de menținerea tensiunii între Statele Unite și Ungaria”. ”Ambasadorul îi cunoaște foarte bine pe cetățenii ungari, înțelege de ce și cum anume gândim despre Europa Centrală, despre Uniunea Europeană și Statele Unite, înțelege cum funcționează creierul ungurilor și care este cheia care deschide inima lor.

Diplomatul a avut o atitudine cinstită față de cetățenii ungari, s-a îndrăgostit de Ungaria, dar și Ungaria l-a închis în inima sa”, a afirmat Viktor Orbán. La rândul său, David B. Cornstein a subliniat: În persoana premierului Ungariei a găsit un prieten și un partener. Relația dintre Viktor Orbán și Donald Trump este excepțională și cei doi se simpatizează reciproc. Ambasadorul l-a felicit pe premierul ungar pentru echipa sa, menționând că în echipa guvernamentală sunt miniștrii foarte buni.

La fel de bună este şi echipa care lucrează la Ambasada SUA la Budapesta, și astfel colaborând am obținut multe rezultate, a afirmat fostul ambasador american la Budapesta, David B. Cornstein, care a precizat: ”Nici nu puteau să fie mai bune relațiile bilaterale, iar de aici calea poate conduce doar spre direcția înainte pentru ambele țări”.