Excesul de mortalitate legat de noua pandemie de coronavirus în rândul minorităților din Marea Britanie rezultă din „decenii de discriminare”, denunță marți un raport care deplânge lipsa de reacție a guvernului pentru a-i proteja, potrivit AFP.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mai multe studii au arătat că minoritățile etnice, asiatice sau de altă natură, care trăiesc în Regatul Unit, sunt mult mai susceptibile de a muri din cauza noului coronavirus decât media, indicând în special rolul factorilor socio-economici.

Repercusiunile pandemiei asupra acestor populații sunt „consecința deceniilor de nedreptate structurală, inegalitate și discriminare care devastează societatea noastră”, a concluzionat Doreen Lawrence, membru al Camerei Lorzilor, într-un raport produs la cererea Opoziției laburiste.

Negrii, asiaticii și minoritățile etnice sunt mai predispuși să lucreze în locuri de muncă expuse virusului, „sunt mai predispuși să aibă comorbidități care cresc riscul de boli grave și sunt mai predispuși să se confrunte cu bariere în accesul la asistența medicală", potrivit noului raport. Aceștia au fost, de asemenea, ținta „rasismului rușinos”, „unii încercând să acuze diferite comunități de răspândirea virusului”.

"Negrii, asiaticii și minoritățile etnice au fost supraexpuse, subprotejate, stigmatizate și neglijate în timpul acestei pandemii", a spus doamna Lawrence.

Membră a Camerei Lorzilor, ea a fost implicată în munca cu tineri defavorizați de la uciderea rasistă din 1993 a fiului ei Stephen, pe atunci în vârstă de 18 ani.

Raportul său este publicat deoarece țara, cea mai îndurerată din Europa, cu peste 45.000 de morți, suferă un al doilea val violent de pandemie. Numărul zilnic publicat marți (367 de morți) este cel mai mare de la sfârșitul lunii mai. În raportul său săptămânal, biroul de statistici constată o creștere cu peste 50% a deceselor legate de boala Covid-19 în săptămâna care se încheie pe 16 octombrie.

Această reizbucnire a pandemiei este deosebit de virulentă în nordul Angliei, o regiune dezavantajată, cu o diversitate ridicată, unde nemulțumirea crește în fața restricțiilor care se întăresc de săptămâni, cu un cost economic ridicat și fără progrese la vedere.

Lawrence solicită guvernului conservator să acționeze pentru a reduce impactul disproporționat al pandemiei asupra acestor populații în următoarele luni.

Ea crede că angajatorilor ar trebui să li se solicite în mod legal să posteze evaluările de risc ale Covid-19 pe un portal guvernamental și să ofere echipament de protecție angajaților lor.

Guvernul ar trebui, de asemenea, să suspende regula care împiedică unii migranți să acceseze ajutorul de stat și, pe termen lung, să elimine barierele din calea accesului la servicii și informații de sănătate, recomandă ea.

Un purtător de cuvânt al guvernului a subliniat că „o serie de factori plasează diferite grupuri la un risc crescut de infecție și deces din cauza Covid-19”.

„Din acest motiv, trebuie să fim atenți la identificarea cauzelor profunde ale disparităților pe care le găsim și să nu presupunem că acestea sunt dovezi ale discriminării sau ale tratamentului nedrept în serviciile publice precum NHS”, a declarat serviciul public de sănătate. a adăugat el.