Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat marți o hotărâre a Tribunalului Constituțional de a interzice avorturile în cazul malformațiilor congenitale, cerând încetarea „barbariei” din cadrul protestelor izbucnite împotriva deciziei, transmite AFP.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

Polonia asistă de șase zile la demonstrații fără precedent împotriva verdictului instanței supreme care a interzis joia trecută întreruperea voluntară a unei sarcini în cazul unor malformații grave ale fătului, pe motiv că ar fi neconstituționale.

„Ceea ce se întâmplă în spațiul public, aceste acte de agresiune, barbarie, vandalism sunt absolut inacceptabile”, le-a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor, avertizând că orice demonstrație violentă ar putea duce la „escaladare”.

„Nu acceptăm atacuri împotriva a ceea ce este sacru pentru noi, împotriva oamenilor, a bisericilor”, a adăugat el, lăcașele de cult fiind vizate duminică de protestatari.

„Toți cei care consideră binele Republicii Polonia o valoare ar trebui să încerce să calmeze situația astăzi”, a spus prim-ministrul, argumentând că demonstrațiile în masă riscă să provoace un nou vârf al pandemiei după ce numărul contagierilor a crescut vertiginos în această țară.

Marți, o sesiune a Parlamentului a fost întreruptă când președintele conservator al Dietei (camera inferioară a parlamentului) a comparat simbolul fulgerului roșu omniprezent în timpul demonstrațiilor și purtat de deputații din stânga și din centru, cu cel al Tineretul nazist Hitlerjugend.

Legiuitorii de stânga l-au atacat pe liderul partidului conservator „Dreptate și Justiție” (PiS), vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, acesta fiind protejat de parlamentarii PiS și de forțele de ordine ale parlamentului.

Marșurile de protest au continuat marți în mai multe orașe poloneze, iar mișcarea Greva Națională a Femeilor, urmată pe Facebook de aproape 400.000 de persoane, a solicitat guvernului să demisioneze.

Mai multe organizații feministe au cerut femeilor să intre în grevă miercuri și să manifeste vineri în toată țara.

Legea avortului din Polonia era deja una dintre cele mai restrictive din Europa. Verdictul Curții, în conformitate cu dorințele PiS, restricționează dreptul la avort doar la cazurile în care viața mamei este pusă în pericol și în cazul sarcinilor rezultate din viol sau incest.

Mai puțin de 2.000 de avorturi au loc anual în Polonia - iar marea majoritate a acestora se efectuează din cauza malformațiilor congenitale ale fătului.

REFERINȚĂ: