Rămășițele medicului venezuelean José Gregorio Hernandez au fost exhumate luni la Caracas, în cadrul unei ceremonii, ca preludiu al beatificării sale, al cărui decret a fost semnat de papa Francisc în iunie, potrivit AFP.

Statuia medicului José Gregorio HernandezFoto: Wikipedia

În Venezuela, José Gregorio Hernandez (1864-1919) este cunoscut ca „doctorul săracilor” și face obiectul unei devoțiuni reale care transcende afilierile politice și sociale. El trebuie să fie proclamat binecuvântat de Biserica Catolică la o dată care nu a fost încă stabilită.

Exhumarea rămășițelor sale a avut loc la Biserica Maicii Domnului din La Candelaria, în centrul orașului Caracas, în spatele ușilor închise, din cauza pandemiei coronavirusului.

Se intenționează „asigurarea stării rămășițelor” și „garantarea conservării corpului pe termen lung”, a explicat Conferința episcopală din Venezuela într-un comunicat. Moaștele vor fi trimise mai multor eparhii venezuelene și la Vatican.

În ciuda chemărilor de a rămâne acasă din cauza pandemiei, unii credincioși au venit la ușile bisericii.

José Gregorio Hernandez s-a remarcat oferind ajutor gratuit celor mai umili din timpul epidemiei de gripă spaniolă de la începutul secolului al XX-lea. A murit la 54 de ani după ce a fost lovit de o mașină în Caracas în 1919.

Decretul de beatificare a fost semnat de papa Francisc în iunie anul trecut. Corespunde aprobării unui miracol atribuit medicului decedat. În 2017, o fetiță de 10 ani, Yaxury Solorzano, și-a revenit după ce a fost rănită foarte grav de răni prin împușcare. Mama ei s-ar fi rugat lui José Gregorio Hernandez, cerându-i să-i vindece fiica.