Cu cât se apropie alegerile prezidențiale din SUA din 3 noiembrie, cu atât anunțul unui acord privind un plan de susținere a economiei țării pare mai puțin accesibil, zguduind Wall Street, chiar dacă Casa Albă și democrații încă discuta, potrivit AFP.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Luni, consilierul șef economic al Casei Albe, Larry Kudlow, nu a fost liniștitor: „Discuțiile au încetinit în mod clar, dar nu s-au încheiat”, a spus el la CNBC.

„Nu vreau să fac previziuni”, a adăugat el, după săptămâni de amânare nedorite de piețele financiare, administrația Trump, republicanii din Congres și democrații „încă nu pot fi de acord asupra unui nou pachet de ajutor.

Dar cu opt zile înainte de alegerile prezidențiale, chiar și un compromis de ultim moment ar necesita câteva săptămâni sau chiar luni pentru a fi pus în aplicare și ar ajuta în mod concret întreprinderile și gospodăriile americane aflate în dificultate din cauza pandemiei Covid-19.

"Marea problemă este că, deși suntem apropiați, există încă diferențe mari între noi", a adăugat consilierul de la Casa Albă care consideră că democrații "ar trebui să facă mai multe compromisuri".

El a spus că secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, care negociază pentru Casa Albă, urma să se întâlnească în cursul zilei de luni cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, responsabilă de negocierile din partea democrată.

Cei doi oficiali nu au vorbit de joi, acuzându-se reciproc că „au mutat obiectivele”.

Wall Street, care a deschis puternic în roșu luni, a căzut în mijlocul sesiunii, preconizând cea mai proastă sesiune din vară. Investitorii au fost demoralizați de intensificarea pandemiei în Europa, dar și de lipsa unui acord cu privire la un nou stimul atât de aproape de alegeri.

Dow Jones a pierdut la mijlocul sesiunii 3%, iar Nasdaq, unde sunt concentrate stocurile tehnologice, a pierdut mai mult de 2,5%.