Un colectiv de artiști germani a furat o operă de artă realizată de Joseph Buys din muzeul din Münster și a făcut-o cadou unei instituții din Tanzania, realizând și un videoclip despre fapta lor, relatează Artnet News.

Artistii germani predand opera de arta tribului heheFoto: Captura video

Grupul de artiști, intitulat Frankfurter Hauptschule, afirmă că a furat exponatul Capri-Batterie ca un comentariu la adresa imperialismului european și transferului forțat de obiecte din Africa în colecții germane în perioada colonială.

Opera de artă, luată dintr-o expoziție a Teatrului Municipal din Oberhausen, aparține Muzeului de Artă și Cultură LWL.

Grupul de artiști a predat exponatul Muzeului Iringa Boma din Tanzania, publicând și un videoclip satiric care arată cum au furat obiectul și l-au dus cu avionul în țara africană.

Artiștii pot fi văzuți în videoclip călătorind prin Tanzania în haine de safari și dansând în ploaie cu exponatul înainte de a-l preda muzeului african și reprezentanților tribului Hehe.

Aceștia scriu în descrierea videoclipului că în perioada în care Imperiul German a avut colonii în Africa de Est „obiecte de artă, bunuri culturale și cranii ale liderilor Hehe au fost furate din Iringa și aduse în Germania”.

Însă Hermann Arnold, directorul Muzeului LWL, afirmă că este „foarte consternat” din cauza incidentului.

„Ne așteptăm ca Teatrul Municipal din Oberhausen și curatorii să trateze operele de artă din expoziție în mod responsabil și să colaboreze într-o manieră sinceră și transparentă”, a declarat Arnold pentru presa germană.

Teatrul a anunțat că a depus o plângere la poliție și a confirmat că opera de artă lipsește.

Un purtător de cuvânt al Frankfurter Hauptschule a negat că furtul ar fi constituit o infracțiune într-un email în care a revendicat fapta.

„Ziceți de asta că e furt? Îi învățați pe copiii voștri că furtul este rău iar apoi expuneți bunuri furate, luate cu forța, în muzeele voastre”, a afirmat acesta.

„Spuneți că obiectele furate nu pot fi returnate fiindcă oamenii din Africa sunt barbari care nu sunt capabili să le gestioneze corespunzător în timp ce numeroase opere de artă furate mucegăiesc în pivnițele muzeelor germane”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al artiștilor.

Directorul muzeului din Tanzania, Jan Küver, a declarat că salută adăugarea operei de artă în colecția locală, adăugând că gestul inversează „relația istorică de jefuire a operelor culturale și artistice”.

Colectivul de artiști, din care fac parte în jur de 20 de membri, este cunoscut pentru gesturi politice provocatoare.

În 2019 grupul a vandalizat casa lui Johann Wolfgang von Goethe, considerat poetul național al Germaniei, în semn de protest față de ceea ce artiștii afirmă că ar fi „poeticizarea violului” de către scriitorul german.

Citește și: