Președintele turc Recep Erdogan a confirmat vineri că Turcia a testat sistemul de apărare anti-aeriană S-400 cumpărat din Rusia, afirmând că obiecțiile Statelor Unite asupra subiectului nu contează, relatează Reuters și Ekathimerini.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Washingtonul afirmă că achiziția sistemelor rusești compromite apărarea NATO și a amenințat cu sancțiuni. O posibilă testare de săptămâna trecută a provocat un răspuns furios din partea Departamentului de stat american și a Pentagonului.

„(Testele) au fost desfășurate. Poziția Statelor Unite nu ne privește în niciun fel. Dacă nu testăm aceste capabilități pe care le avem la dispoziție, atunci ce trebuie să facem cu [ele]?”, le-a declarat Erdogan reporterilor turci.

SUA și Turcia se află în conflict din cauza achiziționării de către Ankara a sistemelor S-400 iar Washingtonul a ripostat anul trecut prin suspendarea programului de vânzări ale avioanelor de luptă F-35 către forțele armate turce.

Oficialii turci au declarat că sistemele nu vor fi integrate în infrastructura de apărare a NATO după ce Turcia a semnat acordul de achiziție cu Rusia în 2017. Livrarea primelor patru sisteme anti-aeriene, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, a început în luna iulie a anului trecut.

Erdogan a mai declarat că Turcia va continua să testeze echipamente militare, inclusiv arme ușoare, medii și grele, multe din acestea fiind cumpărate din SUA.

„Se pare că domnii [din SUA] sunt deranjați în mod special că aceasta este o armă care aparține Rusiei. Suntem hotărâți, vom continua pe calea noastră ca întotdeauna”, a afirmat Erdogan.

Citește și: