​Bilanțul morților după reizbucnirea, la sfârșitul lunii septembrie, a conflictului armat între Azerbaidjan și separatiştii armeni din autoproclamata republică Nagorno-Karabah „se apropie de 5.000”, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

„Potrivit informațiilor noastre, numărul morților din fiecare tabără este de peste 2.000, ceea ce înseamnă că numărul total se apropie de 5.000 de persoane ucise”, a afirmat Putin în cursul unui forum de discuții difuzat în direct la televiziune.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni creştini, şi-a autoproclamat în anii 1990 independenţa faţă de Azerbaidjan, ţară musulmană şiită, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. De atunci, Azerbaidjanul acuză Armenia că ocupă o parte din teritoriul său, iar ciocnirile armate au loc aici cu regularitate.

Cu toate acestea, luptele în care se confruntă din 27 septembrie trupele separatiste, susţinute de Armenia, şi cele ale Azerbaidjanului sunt cele mai grave de la acordul de încetare a focului din 1994.

Rusia, SUA şi Franţa sunt mediatori istorici în conflictul din Nagorno-Karabah. Însă, de la mijlocul anilor 1990, orice efort diplomatic a eşuat în a rezolva acest conflict.