Statele Unite au anunțat noi măsuri împotriva mass-mediei din China, vizând șase organizații acuzate că sunt de fapt organe de "propagandă" a Beijingului, o decizie condamnată joi de regimul comunist, scrie AFP.

BeijingFoto: publicdomainpictures.net

Este vorba de al treilea val de media din China ale căror birouri sunt considerate de acum de autoritățile americane drept "misiuni externe", ceea ce înseamnă că trebuie să explice detaliat Departamentului de Stat informații legate de personalul lor pe teritoriul american.

Munca jurnalistică nu va face însă obiectul niciunei restricții, a asigurat miercuri șeful diplomației americane Mike Pompeo într-o conferință de presă la Washington.

"În condițiile în care presa liberă din întreaga lume nu dă socoteală decât adevărului, presa chineză dă socoteală Partidului comunist chinez", a afirmat departamentul de Stat, într-un comunicat.

Cele șase media vizate miercuri sunt Yicai Global, Jiefang Daily, Xinmin Evening News, Social Sciences in China Press, Beijing Review și Economic Daily. Acestea se adaugă unei liste de nouă media calificate deja "misiuni externe", printre care agenția oficială de presă China Nouă și televiziunea CGTN.

Beijingul a "condamnat ferm" această decizie, care ține de o "mentalitate de Război Rece și de judecăți ideologice".

"China va răspunde de manieră legitimă și adecvată", a afirmat joi un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian.

Acesta nu a precizat ce formă ar putea lua acest răspuns.

În trecut, Beijingul a expulzat ca formă de represalii cetățeni americani care lucrau pentru mari ziare precum New York Times, Washington Post sau Wall Street Journal.