Săpăturile care au început săptămâna aceasta în orașul american Tulsa au descoperit rămășițe umane care ar fi putut aparține victimelor unuia dintre cele mai grave masacre rasiale din istoria țării, au spus arheologii, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comis în 1921, masacrul de la Tulsa a însemnat uciderea a până la 300 de locuitori dintr-un cartier cu populație de culoare din acest oraș din Oklahoma.

Primele rămășițe au fost găsite în cimitirul municipal Oaklawn din Tulsa, lângă un mormânt nemarcat la aproximativ un metru adâncime. Acestea nu au fost încă analizate și este încă prea devreme pentru a spune că este vorba despre o victimă a masacrului, a declarat Kary Stackelbeck, arheolog din statul Oklahoma într-o conferință de presă.

Alte rămășițe, care ar putea aparține unei a doua victime, au fost exhumate în altă parte a cimitirului.

"Faptul că putem găsi rămășițe umane care pot fi recuperate este într-adevăr un lucru pozitiv", a spus Stackelbeck. "Avem o mai bună înțelegere a topografiei și a profunzimii la care ne putem aștepta să găsim astfel de rămășițe în viitor", a adăugat ea.

Municipalitatea Tulsa a decis în 2018 să încerce să localizeze victimele masacrului ca parte a unui efort memorialistic. Primele săpături au fost efectuate în iulie într-o altă zonă a cimitirului în căutarea unor morminte comune, fără succes.

La începutul secolului al XX-lea, Tulsa a fost căminul pentru „Black Wall Street”, una dintre cele mai prospere comunități afroamericane din Statele Unite la acel moment, situată în districtul Greenwood. Aici a avut loc Revolta Rasială Tulsa, unul dintre cele mai sângeroase acte de violență rasială și turburări civile.

Cele 16 ore de violențe (31 mai–1 iunie 1921) s-au încheiat cu spitalizarea a peste 800 de persoane, cu un număr estimat de 10.000 de persoane rămase fără adăpost, 35 de blocuri (1.256 de reședințe) au fost distruse de foc iar suma pagubelor se ridica la 1,8 milioane de dolari. 23 de persoane de culoare și 16 cetățeni albi au fost raportați ca fiind uciși în urma conflictelor dar estimările sugerează nu mai puțin de 300 de victime, majoritatea cetățeni de culoare.

Numărul exact al deceselor rămâne însă necunoscut. Multe cadavre au fost aruncate în râu, arse sau îngropate în morminte anonime.

Potrivit raportului oficial al unei comisii de anchetă organizată în 2001, autoritățile locale însuși au înarmat pe unii dintre revoltații albi, numindu-i reprezentanți ai poliției. Nimeni nu a fost condamnat vreodată pentru această violență.

Mărturiile arată că magazinele persoanelor de culoare au fost jefuite și apoi arse, casele familiale au fost ciuruite de gloanțe și au existat chiar avioane care aruncau bombe incendiare în acest cartier, evenimente ignorate de mult de publicul larg, dar scoase la lumină anul trecut datorită seriei de televiziune „Watchmen” de pe HBO.