Autoproclamatul „președinte” al unui grup antistatal austriac a fost condamnat miercuri la 12 ani de închisoare pentru incitare la înaltă trădare, potrivit agenției de știri austriece APA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Monika Unger, o mamă în vârstă de 44 de ani, a creat în 2015 o „Federație a Statelor” (Staatenbund), în plină expansiune în spațiul germanic, care a reunit până la 2.600 de membri, potrivit procuraturii, potrivit AFP.

Contestând legitimitatea statului austriac, ea „ordonase” armatei să răstoarne guvernul. De asemenea, ea îi scrisese președintelui rus Vladimir Putin solicitând asistență militară.

Curtea Assize din Graz (sud-est) a condamnat-o în ianuarie 2019 la 14 ani de închisoare pentru incitare la înaltă trădare după trei luni de proces de înaltă securitate.

Însă această hotărâre în primă instanță a fost anulată de Curtea Supremă din 14 ianuarie pentru ”o eroare tehnică” și un nou proces a fost dispus din 8 septembrie.

Cu ocazia acestei a doua sentințe, „președintele”, arestat în aprilie 2017, și-a văzut pedeapsa redusă cu doi ani, iar numărului doi al mișcării, un fost jandarm în vârstă de 71 de ani, i s-a menținut pedeapsa de 10 ani.

Aproximativ zece inculpați au fost condamnați la pedepse de până la doi ani și jumătate de închisoare. Toată lumea mai poate face apel.

Staatenbund, care se considera un stat cu drepturi depline, eliberase pașapoarte și vânduse plăcuțele de înmatriculare ale „cetățenilor” în culorile naționale.

Organizația le-a interzis membrilor să-și plătească impozitele și a colectat aproape 40.000 de euro pentru înregistrări în propriul „cadastru”.

Monika Unger a recunoscut că a căutat să „aresteze” și „să judece” funcționarii aleși, judecătorii sau angajații băncii pentru a-și înființa propria administrație, considerând că este „victima unui sistem de opresiune”.

O constelație care reunește atât anarhiști, cât și neo-naziști, mișcarea care contestă statul austriac a luat avânt la mijlocul anilor 2010.

În Germania, un „cetățean al Reichului” (Reichsbürger), mișcare legată de Staatenbund, a fost condamnat în octombrie 2017 la închisoare pe viață după ce a ucis un ofițer de poliție în timpul unui control.