Regatul Unit a declarat miercuri că este „gata” să reia negocierile comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană joi la Londra, încheind aproape o săptămână de impas, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În mod clar, rămân diferențe semnificative între pozițiile noastre cu privire la cele mai dificile subiecte, dar suntem pregătiți cu UE să vedem dacă este posibil să le apropiem în timpul discuțiilor intense", a declarat un purtător de cuvânt al premierului Johnson.

Guvernul britanic a suferit marţi o înfrângere simbolică în camera superioară a parlamentului de la Londra în privinţa controversatului său proiect de lege care revocă parţial tratatul ce reglementează ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Agerpres care citează AFP.

Proiectul de lege referitor la piaţa internă revine, încălcând cu bună ştiinţă dreptul internaţional, asupra prevederilor acordului Brexit ce vizează provincia britanică Irlanda de Nord, prevederi menite să evite reimpunerea unei frontiere cu Irlanda, garanţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii.

Aprobat la sfârşitul lunii septembrie de către deputaţi, proiectul de lege se află acum în Camera Lorzilor, unde a fost aspru criticat de unii membri, inclusiv de arhiepiscopi ai Bisericii Anglicane. Camera Lorzilor a votat marţi cu 395 de voturi pentru şi 169 împotriva o moţiune care "regretă" dispoziţiile ce încalcă tratatul şi deschide astfel calea spre o examinare detaliată a textului.