Papa Francisc a declarat într-un film apărut miercuri că homosexualii ar trebui protejați prin legi de uniune civilă într-unul din cele mai clare mesaje ale sale privind drepturile persoanelor homosexuale, transmite Reuters.

Papa FranciscFoto: Maria Laura Antonelli-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Persoanele homosexuale au dreptul de a se afla într-o familie. Ele sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la familie. Nimeni nu ar trebui exclus sau făcut nefericit din cauza asta”, a declarat acesta în documentarul „Francesco” realizat de regizorul Evgeny Afineevsky.

„Ceea ce trebuie să creăm este o lege a uniunii civile. În felul acesta sunt acoperiți legal. Am susținut acest lucru”, a mai declarat suveranul pontif referindu-se probabil la perioada când era arhiepiscop al Buenos Aires-ului și s-a opus legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex dar a pledat pentru o anumită formă de protecție a drepturilor cuplurilor homosexuale.

Potrivit lui Austen Ivereigh, biografului papei, comentariile făcute în filmul apărut miercuri reprezintă unul din cele mai clare limbaje folosite de suveranul pontif de la alegerea sa în 2013.

Declarațiile papei au fost prezentate într-un segment al filmului despre Andrea Rubera, un bărbat homosexual care a adoptat trei copii alături de partenerul său. Rubera relatează în film că a mers în timpul unei liturghii ținute de papă la Vatican și i-a înmânat o scrisoare în care îi explică situația sa.

Acesta i-a relatat suveranului pontif că dorește să își educe copiii în credința catolică alături de partenerul său dar se teme de cum va fi primit în parohia locală. Bărbatul a relatat că papa Francisc l-a sunat câteva zile mai târziu, spunându-i că a fost mișcat de scrisoarea sa și că îl îndeamnă să își prezinte copiii parohiei dar să se aștepte la opoziție.

Filmul îl arată pe Rubera înmânându-i scrisoarea papei, bărbatul declarând că el și partenerul său au urmat sfatul suveranului pontif și că sunt fericiți că au făcut acest lucru.

Citește și: