CEO-ul Black Cube le-a declarat polițiștilor israelieni că un fost șef al Mossadului, Meir Dagan, a sugerat ca Black Cube să opereze ca „un braț” al SRI, având acceptul părții române, relatează Haaretz.

Meir Dagan, fost director MossadFoto: Israel Sun rno / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mărturia este inclusă într-o stenogramă a unui interogatoriu al poliției obținut de ziarul israelian. Meir Dagan a decedat în 2016, fiind director al Mossadului între 2002 și 2011.

Doi angajați ai agenției private de informații Black Cube erau arestați în aprilie 2016 într-un hotel din București, fiind ulterior condamnați cu suspendare și permițându-li-se să părăsească țara.

Rechizitoriul din 2016 al procurorilor români susținea că David Geoclowicz și Ron Weiner au pătruns în calculatoarele familiei și apropiaților Laurei Koveși pentru a găsi informații compromițătoare despre șefa de atunci a DNA. Atacul informatic a avut loc cu câteva luni înainte de luarea deciziei de a o nominaliza pe Kovesi pentru un nou mandat.

Două luni mai târziu, CEO-ul Black Cube, Dan Zorella, se afla într-o cameră de interogare din Lod, Israel. Acesta își relata propria versiune a evenimentelor poliției israliene după ce anchetatorii de la București au solicitat asistență juridică în acest caz.

Potrivit stenogramelor interogatoriului, Zorella a afirmat că a crezut că a fost angajat de SRI cu acordul directorului serviciului, Eduard Hellvig și a președintelui Klaus Iohannis. Zorella a afirmat că directorul Mossad i-a spus că operațiunea a fost girată de SRI și că este „o misiune importantă”.

CEO-ul Black Cube a relatat că persoana care l-a angajat a fost fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat între timp la 3 ani și 10 luni de închisoare. Potrivit lui Zorella, Dragomir i-a spus că Black Cube ar putea funcționa ca un braț al serviciilor de informații române.

Potrivit stenogramelor poliției israeliene, Zorella a declarat că „Dragomir a spus că este interesat de lansarea proiectului. A spus că au rămas doar trei luni pentru a finaliza misiunea”, referindu-se la termenul pentru nominalizarea șefului DNA.

Potrivit CEO-ului Black Cube, Daniel Dragomir „a primit aprobarea SRI pentru a acționa ca un braț al organizației, pentru a putea desfășura operațiuni și sparge emailuri”, însă Zorella nu a oferit niciun document când i s-a cerut să prezinte dovezi că a operat în cadrul unui grup din SRI.

Când a fost întrebat ce tip de aprobare a avut firma sa, acesta a declarat că „mi-am amintit cum Meir Dagan, președintele onorific al Black Cube, avea legături apropiate cu Serviciul Român de Informații. Am crezut că acesta poate efectua cercetări mai aprofundate pentru noi privind substanța proiectului.”

„Am mers la locuința lui Meir Dagan la câteva zile după discuția cu Daniel [Dragomir]. I-am explicat natura sensibilă a proiectului și l-am întrebat dacă poate verifica dacă este un proiect al guvernului cu contactele sale din România. Dagan nu-l cunoștea pe Dragomir. A zis că va verifica și va lua legătura cu noi...Singurii care m-au văzut intrând la Dagan au fost paznicii săi”, a relatat Zorella.

„Dagan m-a contactat telefonic câteva zile mai târziu. Mi-a spus că a verificat în România și că acesta este într-adevăr un proiect foarte important și sensibil pentru România. Ar trebui să desfășurăm operațiunile doar în interiorul României, cum a spus Dragomir, iar în felul acesta vom fi protejați de către organizație [SRI] și considerați un braț al SRI”, a continuat acesta.

Polițiștii israelieni nu au avut însă cum să verifice versiunea lui Zorella privind discuțiile avute cu fostul șef al Mossadului fiindcă Dagan murise cu trei luni în urmă.

Citește și: