Cel puțin 70 de obiecte de artă și artefacte antice din trei galerii berlineze au fost vandalizate cu o substanță uleioasă mai devreme în cursul acestei luni, relatează presa germană citată de The Guardian.

Reproducere a Altarului PergamonFoto: Wikipedia

Printre obiectele vizate de vandali s-au numărat sarcoface egiptene, sculpturi în piatră și tablouri din secolul XIX găzduite de muzee situate pe insula Spree din centrul istoric al Berlinului, obiectele fiind vizibil deteriorate în urma atacului care a avut loc în 3 octombrie, potrivit relatărilor din presa germană.

Vestea privind atacul a fost ascunsă publicului timp de mai bine de două săptămâni, existând însă informații că fundația care gestionează colecțiile din complexul muzeal a confirmat că expozițiile au fost deteriorate.

Poliția germană a anunțat că a demarat o anchetă dar nu a oferit comentarii asupra motivelor atacului.

În 2018 două femei au fost arestate în Atena după ce au mânjit cu o substanță uleioasă exponate din Muzeul Național de Istorie din capitala elenă. Cele două femei de origine bulgară le-au declarat polițiștilor că au pulverizat ulei și smirnă „deoarece Sfânta Scriptură afirmă că sunt miraculoase”.

Însă mass-media germană afirmă că atacurile din Berlin sunt legate de teorii ale conspirației promovate în ultimele luni pe social media de persoane care se opun măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

O astfel de teorie susține că unul din muzeele vizate este centrul unei „mișcări sataniste globale” deoarece găzduiește o reproducere a altarului Pergamon din Grecia antică.

Attila Hildmann, o fostă celebritate vegană cunoscută mai nou în Germania pentru răspândirea conspirațiilor grupului american QAnon, a postat în ultimele luni mai multe mesaje pe Telegram în care sugera că Angela Merkel folosește altarul pentru „sacrificii umane”.

Hildmann, care are peste 100.000 de urmăritori pe canalul de Telegram, a postat un link către o știre care relata actele de vandalism, scriind că „Fapt! Este tronul lui Baal (Satan)”.

Citește și: