Guvernul britanic a suferit marţi o înfrângere simbolică în camera superioară a parlamentului de la Londra în privinţa controversatului său proiect de lege care revocă parţial tratatul ce reglementează ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează Agerpres care citează AFP.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

Proiectul de lege referitor la piaţa internă revine, încălcând cu bună ştiinţă dreptul internaţional, asupra prevederilor acordului Brexit ce vizează provincia britanică Irlanda de Nord, prevederi menite să evite reimpunerea unei frontiere cu Irlanda, garanţie considerată esenţială pentru menţinerea păcii.

Aprobat la sfârşitul lunii septembrie de către deputaţi, proiectul de lege se află acum în Camera Lorzilor, unde a fost aspru criticat de unii membri, inclusiv de arhiepiscopi ai Bisericii Anglicane. Camera Lorzilor a votat marţi cu 395 de voturi pentru şi 169 împotriva o moţiune care "regretă" dispoziţiile ce încalcă tratatul şi deschide astfel calea spre o examinare detaliată a textului.

"Doresc ca Marea Britanie să fie un stat independent şi suveran, dar vreau să fie un stat independent şi suveran care ţine fruntea sus pe scena internaţională, îşi respectă cuvântul, respectă statul de drept şi îşi onorează obligaţiile sale din tratat", a declarat Michael Howard, fost oficial al Partidului Conservator de guvernământ, favorabil Brexitului.

Pentru premierul Boris Johnson, scopul proiectului este acela de a apăra integritatea teritorială a Regatului Unit, asigurând continuitatea comerţului dintre Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord, potrivit Agerpres.

Marea Britanie a declarat luni că este deschisă „intensificării” negocierilor comerciale post-Brexit, în prezent blocate, în timp reluarea negocierilor nu are sens decât în ​​cazul unei schimbări în poziția europenilor, potrivit AFP.

Deja băteau pasul pe loc, discuțiile s-au intensificat joi, când cei 27 din Consiliu au cerut concesii de la Londra pentru a ajunge la un acord de liber schimb la timp pentru a-l aplica anul viitor, când normele europene încetează să se aplice Regatului Unit.

Prim-ministrul Boris Johnson a declarat apoi discuțiile „terminate” și le-a cerut britanicilor să se pregătească pentru un „acord negativ”, o opțiune potențial devastatoare pentru economiile deja zguduite de pandemia de Covid-19.