Logodnica turcă a jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi, asasinat în Turcia în octombrie 2018, a depus marți o plângere în civil împotriva prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman și a mai multor presupuși sponsori ai crimei, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Colaborator al Washington Post și critic al regimului de la Riad, Khashoggi a fost asasinat și trupul său a fost tăiat în bucăți în consulatul saudit din Istanbul, unde a mers să recupereze un document. Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.

Hatice Cengiz consideră că membrii ambasadei Arabiei Saudite la Washington l-au „ademenit” pe logodnicul său ”la consulatul saudit din Turcia printr-un truc (conform căruia) Turcia era singurul loc în care putea obține documentul de care avea nevoie".

Această pistă falsă a făcut parte dintr-o conspirație mai amplă ”menită să aibă un impact direct asupra activităților politice ale domnului Khashoggi în Statele Unite", adaugă plângerea depusă la o instanță federală din capitala americană.

O instanță din Arabia Saudită a emis în septembrie 2020 verdictul final în cazul uciderii din 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, condamnând opt bărbați la închisoare, potrivit televiziunii de stat a Regatului, Al Ekhbariya citată de Reuters.

Cinci persoane au fost condamnate la 20 de ani de închisoare, una la 10 iar alte două au primit condamnări de șapte ani.

Jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a fost ucis în luna octombrie 2018 în Istanbul într-un caz care a făcut înconjorul presei internaționale. Khashoggi avea rezidența în SUA și era un critic al prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Regatului.

Uciderea sa a provocat o revoltă a opiniei publice la nivel global, afectând imaginea prințului saudit.

CIA și alte guverne occidentale au spus că probabil prințul Mohammed a ordonat asasinatul, dar oficialii saudiți au susținut că acesta nu a avut nicio legătură.