Bărbați înarmați au eliberat cel puțin 900 de prizonieri dintr-o închisoare din estul Republicii Democrate Congo în urma unui atac coordonat în primele ore ale zilei de marți, a anunțat primarul orașului în care se află penitenciarul, acesta acuzând un grup militant islamist de atac, transmit Reuters și MSN.

Militii RD CongoFoto: Alexis Huguet / AFP / Profimedia Images

Doar 100 din cei peste 1.000 de deținuți au rămas în spatele gratiilor în urma unor atacuri simultane asupra închisorii Kangbavi și a bazei militare care apăra penitenciarul, potrivit primarului Modeste Bakwanamaha.

„Din păcate, atacatorii care au venit în număr mare, au reușit să spargă poarta cu echipamente electrice”, a declarat acesta pentru Reuters, precizând că „credem că ADF se află în spatele [atacului]”.

Forțele Democratice Aliate (FDA), un grup armat ugandez activ în estul Congo încă din 1990, a ucis peste 1.000 de civili de la începutul anului 2019, potrivit datelor ONU, în pofida unor campanii repetate menite să distrugă organizația.

Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul în urma căruia doi deținuți au fost împușcați mortal. Poliția relatează că aici ar fi fost încarcerați un număr de 1.300 de deținuți, o cifră mai mare decât cea furnizată de primarul Bakwanamaha.

Un număr similar de deținuți au evadat când închisoarea a fost atacată în 2017. Militanți din mai multe grupări sunt încarcerați la penitenciarul Kangbayi, inclusiv membri ADF.

Bakwanamaha a declarat că zvonuri privind o posibilă evadare orchestrată de luptători FDA au început să circule cu câteva zile înaintea atacului.

Armata congoleză a declanșat anul trecut o operațiune pe scară largă împotriva insurgenților FDA, gruparea abandonându-și bazele și incepând să atace civili.

Mai multe atacuri atribuite FDA au fost revendicate și de Statul Islamic deși experții ONU afirmă că nu există dovezi privind o legătură directă între cele două grupări teroriste.

Citește și: