Deputații maghiari au aprobat luni numirea unui nou președinte al Curții Supreme, în ciuda criticilor puternice ale magistraților îngrijorați de independența sistemului judiciar din țara lor, potrivit AFP.

UngariaFoto: Flickr/ Neil

Zsolt Andras Varga, în vârstă de 52 de ani, a primit sprijinul a două treimi din membrii Parlamentului (135 voturi pentru, 26 împotrivă), dominat de partidul Fidesz al premierului suveranist Viktor Orban.

Această numire, pentru o perioadă de nouă ani, a fost respinsă în mod covârșitor de Consiliul Național al Magistraturii (OBT).

Profesor de drept și fost membru al Consiliului Constituțional, Varga nu are „nicio experiență ca judecător”, a scris purtătorul de cuvânt al OBT, Viktor Vadasz, pe Twitter.

El a reamintit adoptarea recentă a două amendamente care pun capăt convenabil practicii conform căreia orice președinte al Curții Supreme din Ungaria trebuie, de la căderea regimului comunist, să aibă o astfel de experiență.

Zsolt Andras Varga a lucrat, de asemenea, câțiva ani ca procuror general adjunct al lui Peter Polt, un apropiat al lui Orban.

Această alegere este „contrară principiului independenței judiciare”, conchide OBT.

De la revenirea la putere în 2010, Viktor Orban a fost acuzat în mod regulat de Uniunea Europeană (UE) că a subminat statul de drept.

Potrivit mai multor organizații internaționale, el a subminat independența sistemului judiciar, a presei și a atacat libertățile academice.

În 2018, Parlamentul European a acuzat Budapesta de o „încălcare gravă” a valorilor UE și a activat o procedură conform articolului 7 din Tratatul UE, care, teoretic, poate duce la sancțiuni.

Comisia a prezentat, de asemenea, la sfârșitul lunii septembrie primul său raport comparativ cu privire la respectarea statului de drept în țările UE, fără a-și diminua criticile față de Ungaria, unde consecințele reformelor justiției provoacă de „serioase preocupări”.