Șase agenți ai Serviciilor secrete rusești au fost acuzați în Statele Unite de atacuri cibernetice globale, care au vizat rețeaua electrică a Ucrainei, alegerile din Franța din 2017 și Jocurile Olimpice din 2018, a dezvăluit luni Departamentul de Justiție al Statelor Unite, relatează AFP. Potrivit Reuters, GRU viza și sabotarea Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Tokyo.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agenții „sunt acuzați că au efectuat cea mai distructivă și perturbantă serie de atacuri informatice atribuite vreodată unui singur grup”, a declarat John Demers, responsabil de securitate națională în cadrul Ministerului de Justiție.

Acești hackeri sunt acuzați că și-au desfășurat operațiunile între 2015 și 2019. Potrivit justiției americane, primul lor delict a fost un atac asupra rețelei electrice ucrainene, care a privat populația de încălzire în plină iarnă.

Aceștia sunt de asemenea suspectați că au efectuat atacul cibernetic mondial NotPetya care, în iunie 2017, a paralizat mii de computere din întreaga lume, perturbând infrastructuri critice, cum ar fi controalele la locul accidentului nuclear din Cernobîl și în porturile Bombay și Amsterdam.

„Pârâții au susținut, de asemenea, o operațiune de piratare în zilele premergătoare alegerilor franceze din 2017”, a adăugat Demers.

În 2018, campaniile de phishing au vizat Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, la care delegația rusă, acuzată de doping, nu a putut participa.

Potrivit Reuters, oficialii britanici au spus că hackerii GRU au condus de asemenea operațiuni împotriva organizatorilor Jocurilor Olimpice din 2020 de la Tokyo, care erau inițial programate să fie ținute anul acesta, dar au fost amânate din cauza pandemiei.

”Acțiunile GRU împotriva Jocurilor Olimpice și Paralimpice sunt cinice și necugetate. Le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil”, a spus Dominic Raab.