Papa Francisc i-a îndemnat duminică pe credincioşi, în timpul rugăciunii sale săptămânale „Angelus”, să-şi îndeplinească datoria de cetăţeni şi să-şi plătească dările către stat, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Papa FranciscFoto: Agerpres

„Plătirea impozitelor este o datorie a cetăţenilor, alături de respectarea legilor statului”, a spus papa de la fereastra Palatului apostolic.

Înaltul pontif i-a salutat pe credincioşii strânşi în Piaţa Sf. Petru şi a adus în discuţie textul din Evanghelie în care Iisus din Nazareth este întrebat de detractorii săi dacă trebuie sau nu plătit tributul către Roma.

Iisus a cerut un dinar pe care era imprimat chipul Cezarului şi a întrebat arătând spre efigia împăratului roman: Ale cui sunt chipul şi înscrisul acesta? Ale cezarului au răspuns fariseii. Atunci, a spus Iisus, daţi cezarului ce este al cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.

Prin această frază, Iisus separă cele două tabere, cea a puterii religioase şi cea a puterii politice. Mântuitorul reuşeşte astfel să retragă instituţiilor politice dorinţa de a se amesteca în chestiunile religioase ale poporului evreu.

„În această afirmaţie se regăseşte nu doar criteriul diferenţierii între sfera politică şi cea religioasă, ci şi orientările clare privind misiunea credincioşilor din toate timpurile, inclusiv pentru cei din vremurile noastre”, a subliniat papa.

Suveranul pontif a asigurat totodată că se roagă pentru ca negocierile internaţionale să permită pacificarea ţării maghrebiene (Libia) cuprinsă de război şi haos şi de lupta pentru putere după căderea dictatorului Muammar al-Gaddafi în 2011.

„Fraţi şi surori, a sosit timpul pentru a opri orice formă de ostilitate şi de a favoriza dialogul care să ducă la pace, stabilitate şi la unitatea ţării”, a spus papa.