Armenia și Azerbaidjan au anunțat un „armistițiu umanitar” începând de sâmbătă la miezul nopții, potrivit declarațiilor difuzate de ministerele de externe ale celor două țări, transmite AFP.

Conflict Nagorno-KarabakhFoto: Profimedia Images

„Republica Armenia și Republica Azerbaidjan au convenit asupra unui armistițiu umanitar, cu începere din 18 octombrie, ora locală 00.00”, a informat sâmbătă Ministerul armean al Afacerilor Externe, Ministerul azer al Afacerilor Externe confirmând într-o declarație identică.

De la 27 septembrie, separatiştii armeni din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, sprijiniţi de Armenia, şi forţele azere se înfruntă în această regiune muntoasă.

Este a doua oară când cele două părți încearcă să ajungă la un acord de încetare a focului, după trei săptămâni de lupte ce s-au soldat cu sute de morți în Nagorno-Karabah.

Anunţul intervine în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat telefonic în cursul serii cu omologii săi armean şi azer şi a insistat în privinţa „necesităţii unei respectări stricte” a armistiţiului încheiat sâmbăta trecută la Moscova, potrivit MAE rus.

Azerbaidjanul a obţinut câştiguri teritoriale în aceste trei săptămâni, dar fără să învingă în bătălia decisivă. Până acum, Baku nu a dezvăluit costul conflictului, nepublicând niciun bilanţ militar, material sau uman.

De cealaltă parte, separatiştii afirmă că au ucis mii de oameni, recunoscând că au fost nevoiţi să cedeze teren, dar dau asigurări că „au situaţia sub control”. Oficial, ei au pierdut circa 700 de oameni, iar majoritatea celor 140.000 de locuitori au fost strămutați.

Pe lângă o potenţială criză umanitară, comunitatea mondială se teme de internaţionalizarea conflictului, Turcia sprijinind Azerbaidjanul. Armenia, care îi susţine financiar şi militar pe separatişti, este într-o alianţă militară cu Rusia.