Poliția franceză a arestat nouă persoane după ce un simpatizant islamist a decapitat un profesor de școală pe o stradă dintr-o suburbie a Parisului, au declarat surse din poliție pentru Reuters.

Liceul unde preda profesorul decapitat in ParisFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Anchetatorii încearcă să afle dacă atacatorul care a fost împușcat mortal de polițiști, a acționat singur sau a avut complici.

Potrivit presei franceze, acesta era un tânăr de 18 ani de origine cecenă. Martorii l-au auzit strigând ”Allahu Akbar”, potrivit unei surse din cadrul forțelor de ordine.

Victima sa, profesor de istorie, le-a arătat elevilor săi, luna aceasta, caricaturi cu Profetul Mohammed într-o oră de educație civică pe tema libertății de exprimare.

Președintele Emmanuel Macron a spus că incidentul este unul de terorist islamic.

Patru rude ale atacatorului, inclusiv un minor, au fost reținute în primele ore de după atac în Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie în care locuiesc, în general, parizieni din clasa mijlocie.

Alți cinci oameni au fost reținuți peste noapte, printre ei fiind și doi părinți ai unor elevi de la Colegiul Bois d'Aulne unde era angajat profesorul de istorie.

Liderii comunității musulmane au condamnat crima, pe care multe figuri publice o văd drept un atac la esența statului francez și a valorilor sale de secularism, libertate religioasă și libertate de exprimare.

Ancheta asupra incidentului a fost deschisă pentru „asasinare în legătură cu o acțiune teroristă” și „asociație criminală teroristă”, a precizat Parchetul Național Antiterorist (Pnat) pentru AFP.

Poliția brigăzii criminale din Conflans Saint-Honorine, aflată la aproximativ cincizeci de km nord-vest de Paris, a fost chemată pentru o persoană suspectă care rătăcea în jurul unei școli, potrivit acestei surse.

La fața locului, polițiștii au descoperit victima și au încercat să oprească un bărbat care purta un cuțit, care i-a amenințat și au tras spre el, rănindu-l grav. Acesta a decedat ulterior.