Negociatorii UE și ai Marii Britanii pentru relația comercială post-Brexit au fost de acord să discute luni „formatul” negocierilor blocate în prezent, ceea ce l-a determinat pe Boris Johnson să fluture amenințarea „fără acord”, a anunțat vineri Comisia Europeană, potrivit AFP.

David Frost si Michel BarnierFoto: Profimedia Images

"Michel Barnier a ținut astăzi o videoconferință cu omologul său britanic David Frost pentru a discuta negocierile de săptămâna viitoare. Cei doi negociatori șefi au fost de acord să discute luni pentru a discuta formatul acestor negocieri", a anunțat pe Twitter un purtător de cuvânt al executivului european.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că Regatul Unit este pregătit să părăsească negocierile privind un acord comercial post-Brexit dacă Uniunea Europeană nu își va schimba semnificativ abordarea, relatează Euronews.

Într-un mesaj video adresat liderilor ce participă la summitul Consiliului European de la Bruxelles, Johnson a declarat că Regatul Unit este dispus să accepte o ieșire din blocul comunitar fără niciun acord comercial până la sfârșitul anului dacă UE nu îi va oferi Marii Britanii o înțelegere pe modelul celei avute cu Canada.

„Bineînțeles, suntem dispuși să discutăm aspectele practice cu prietenii noștri acolo unde progrese semnificative au fost deja făcute, în probleme precum asistența socială, sectorul aviatic, cooperarea nucleară și așa mai departe”, a anunțat Johnson.

„Dar, oricare ar fi motivul, este clar din acest summit că, după 45 de ani de apartenență [a Regatului Unit la UE], nu există disponibilitate, dacă nu va avea loc o schimbare fundamentală a abordării, de a oferi acestei țări aceleași condiții ca și Canadei”.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut joi lui Johnson să rămână la masa negocierilor, afirmând că ambele părți trebuie să găsească un teren comun. Downing Street a dat de înțeles însă că Regatul Unit se va retrage din negocieri dacă un acord nu va fi convenit până în acest weekend.