Cafenelele și restaurantele se vor închide în Belgia de luni timp de patru săptămâni și va avea loc o carantină de la miezul nopții până la 5 dimineața pentru a stopa răspândirea coronavirusului care se întinde rapid, a anunțat vineri seara premierul Alexander De Croo după o ședință de criză guvernamentală, potrivit AFP.

Coronavirus BelgiaFoto: Profimedia Images

„Săptămână după săptămână, cifrele se dublează, se ridică (...) este o creștere exponențială”, a justificat liderul liberal flamand, în timp ce Belgia este una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie (mai mult de 10.300 de morți).

Pentru a „evita cel mai rău” lucru, el a anunțat o serie de noi restricții asupra vieții sociale, dintre care cea mai dură este închiderea totală a sectorului Horeca (restaurante și cafenele) timp de patru săptămâni de luni. O evaluare a măsurii va avea loc la jumătatea perioadei, a spus De Croo, și va exista sprijin economic din partea autorităților publice.

Până în prezent, închiderea cafenelelor a vizat doar regiunea Bruxelles-ului și a durat până la începutul lunii noiembrie. Prin urmare, măsura este extinsă la întreaga țară

Alte măsuri: vânzarea alcoolului va fi interzisă începând cu ora 20:00 și orice ieșire pe drumul public interzisă între miezul nopții și ora 05:00, „o instrucțiune” menită să împiedice petrecerile private.

Este încă posibil să invitați patru persoane acasă cu condiția respectării măsurilor, așa cum a fost anunțat acum o săptămână, dar așa-numitul contact „apropiat” (fără mască) este acum limitat la o singură persoană în afara casei.

Pentru ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, „situația este extrem de gravă” din punct de vedere al sănătății.

Belgia, o țară cu 11,5 milioane de locuitori, a înregistrat vineri 191.959 cazuri de coronavirus și 10.327 de decese, ceea ce o face una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie raportat la mărimea populației sale.

Ca o consecință a revenirii puternice a infecțiilor din septembrie, în special în rândul studenților, rata spitalizărilor și a deceselor (care afectează în special persoanele în vârstă și cele fragile) s-a accelerat în mod clar în ultimele zile.

Regiunea Bruxelles și mai multe provincii francofone au trebuit să activeze al doilea nivel (din patru în total) al planului național de urgență care prevede rezervarea pentru „pacienții Covid” a 50% din paturile de spital în terapie intensivă.

"Spitalele noastre sunt aglomerate (...), cifrele sunt la fel de mari ca în martie când am decis să ne carantinăm timp de două luni”, a declarat canalului RTBF ministrul mobilității Georges Gilkinet.

Mai mulți miniștri au insistat asupra necesității de a evita reîngrădirea și închiderea școlilor.

Companiile trebuie să continue să funcționeze, dar „telemunca devine norma pentru meseriile care o permit”, a mai spus Alexander De Croo.

Sectorul cultural (teatre, cinematografe etc.) își va putea continua activitatea respectând cu strictețe protocoalele de sănătate existente.