Fostul șef de stat francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare pentru „asociere infracțională” în ancheta privind suspiciunea de finanțare libiană a campaniei sale prezidențiale din 2007, înrăutățindu-și situația juridică acum când se confruntă deja cu două procese în alte cazuri.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres/AP

După patru zile de audieri și un interogatoriu fluviu de peste patruzeci de ore încheiat luni seara, Nicolas Sarkozy a fost acuzat pentru a patra oară în acest caz.

Informația, dezvăluită de ziarul online Mediapart, a fost confirmată pentru AFP de către Parchetul Național Financiar.

"Am aflat de acest nou rechizitoriu cu cea mai mare uimire (...). Nevinovăția mea este din nou încălcată de o decizie care nu aduce înapoi nici cea mai mică dovadă a unei finanțări ilicite", a reacționat Sarkozy pe Facebook.

"În cele din urmă îmi voi dovedi nevnovăția. Voi pune toată determinarea și energia de care sunt capabil. Nedreptatea nu va câștiga", a spus Sarkozy.

La 31 ianuarie, magistrații îl acuzaseră pentru „asociere infracțională” pe unul dintre foștii săi colaboratori, Thierry Gaubert, suspectat că ar fi primit fonduri de la regimul libian Gaddafi care ar fi putut alimenta campania lui Sarkozy .

Printr-un rechizitoriu auxiliar de la sfârşitul lui ianuarie, Parchetul naţional financiar a extins investigaţiile la aceste fapte de "asociere infracțională", deschizând calea către inculparea mai multor noi suspecţi, precum şi către agravarea urmăririi judiciare a unor protagonişti deja inculpaţi, printre care şi Sarkozy.