Președintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, și-a dat demisia joi după 10 zile de proteste și violențe izbucnite în urma unor alegeri contestate, afirmând că vrea să evite confruntări între forțele de securitate și protestatarii care cer plecarea sa de la putere, transmite Reuters.

Sooronbai JeenbekovFoto: Maxim Blinov / TASS / Profimedia Images

Kârgâzstanul, o țară mică din Asia Centrală, se află în pragul revoltei de la alegerile parlamentare desfășurate în 4 octombrie, opoziția nerecunoscând rezultatul scrutinului care i-a dat pe aliații lui Jeenbekov drept câștigători.

Autoritățile au anulat scrutinul după ce susținătorii opoziției au ieșit în stradă și au preluat controlul asupra mai multor clădiri guvernamentale.

Jeenbekov anunțase săptămâna trecută că va demisiona însă a declarat că va face acest lucru doar după ce vor fi organizate noi alegeri parlamentare.

Miercuri, Jeenbekov a acceptat nominalizarea lui Sadyr Japarov, preferat de parlament, pentru funcția de prim-ministru. Japarov, un naționalist eliberat din închisoare de susținătorii săi săptămâna trecută, și aliații acestuia i-au cerut lui Jeenbekov să își dea demisia.

„Forțele militare și de securitate vor fi obligate să își folosească armele pentru a proteja reședința oficială. Sânge va fi vărsat inevitabil. Îndemn ambele părți să nu cadă capcană unor provocări”, a afirmat Jeenbekov într-un comunicat remis după ce protestatarii au amenințat că vor mărșălui înspre reședința prezidențială.

„Nu vreau să intru în istoria Kârgâzstanului drept președintele care a vărsat sângele propriilor cetățeni”, a mai declarat acesta în comunicatul în care și-a anunțat demisia.

Kârgâzstanul este scena unor turbulențe politice de ani de zile, Jeenbekov fiind al treilea președinte din ultimii 15 ani răsturnat de la putere în urma unei revolte populare.

Citește și: