Secretarul apărării al Statelor Unite, Mark Esper, a afirmat joi că programele nucleare și de rachete balistice ale Coreei de Nord reprezintă o amenințare globală după ce Phenianul a dezvăluit un nou model de rachete la o paradă militară, transmite Reuters.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Apariția unei noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) în timpul unei parade militare organizate de Coreea de Nord în cursul weekendului a atras atenția a numeroși analiști. Însă oficialii de la Seul s-au declarat mult mai îngrijorați de prezentarea unui nou sistem de lansator multiplu de rachete și a unor proiectile rapide cu rază scurtă care ar fi ideale pentru atacarea unor ținte din Coreea de Sud.

„Suntem de acord că programul nuclear și de rachete balistice rămâne o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în regiune și întreaga lume”, a declarat ministrul apărării sud-coreean, Suh Wook, înaintea unei întâlniri cu omologul său american, Mark Esper.

Esper a dat asigurări că „SUA rămân ferme în angajamentul față de apărarea securității Republicii Coreea”, adăugând însă că Washingtonul și Seulul trebuie să găsească un mod mai echitabil de a împărți costurile de apărare astfel încât acestea „să nu cadă în mod inegal în sarcina contribuabililor americani”.

Președintele american Donald Trump a afirmat în mod repetat că Seulul ar trebui să suporte un procent mai mare al costurilor legate de prezența americană în Coreea de Sud unde sunt staționate în jur de 28.500 de trupe americane.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat însă miercuri că SUA se confruntă cu un risc minim din partea Coreei de Nord datorită politicii de angajament a președintelui Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Pompeo a citat, de asemenea, faptul că Phenianul nu a desfășurat teste ICBM anul trecut.

Citește și: