Facebook a anunțat joi că a închis pagina partidului AdvanceNZ, cu două zile înaintea alegerilor generale, acuzând această formațiune că folosește teorii complotiste pentru a promova dezinformarea legată de subiectul pandemiei, scrie AFP.

FacebookFoto: Kianlin | Dreamstime.com

"Nu autorizăm pe nimeni să distribuie pe platforma noastră dezinformări legate de subiectul Covid-19, care ar fi de natură să aducă un prejudiciu fizic de manieră iminentă", a argumentat un purtător de cuvânt al rețelei sociale.

"Am închis pagina Facebook +Advance New Zealand/New Zealand Public Party+ pentru încălcarea repetată a acestei politici."

Decizia a fost condamnată de fondatorul partidului Billy Te Kahika care a acuzat Facebook de ingerință în procesul electoral, în condițiile în care audiența sa a explodat în câteva luni grație rețelei sociale.

"Au făcut asta în mijlocul unei emisiuni și acest lucru este incredibil, oameni buni", a spus el, într-o postare pe contul personal.

Fost chitarist de blues, Billy TK, cum este cunoscut, candidează pentru un post de deputat la alegerile de sâmbătă.

A constituit surpriza campaniei, impunându-se rapid ca unul dintre liderii mișcării conspiraționiste din Noua Zeelandă.

"Nu suntem în Coreea de Nord"

Pe fundalul discursului său se regăsește obsesia "deep state", un "stat din umbră" sau "stat profund", alături de afirmația că actuala criză sanitară a fost creată de guverne pentru a prelua controlul asupra populației.

"Billy TK" predică și ideea unui "proiect" al Națiunilor Unite de a muta toți oamenii de la țară în "super-orașe" pentru a le confisca terenurile. În culise - Bill și Melinda Gates, Hillary Clinton sau premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern.

"Nu suntem nici în Coreea de Nord, nici în China, dar cu toate acestea este impresia pe care o dă atitudinea guvernului", a afirmat el.

Billy TK susține că are de partea sa 15% din electorat la alegerile din 17 octombrie. Sondajele arată însă o cifră mult mai scăzută.