Raul Castro este, oficial, noul presedinte al Cubei. Adunarea Nationala de la Havana l-a ales pe fratele cu 5 ani mai tanar al lui Fidel Castro pentru un mandat de 5 ani, a anuntat presedintele Legislativului cubanez, Ricardo Alarcon, citat de AFP. De altfel, Raul Castro era singurul candidat desemnat de Adunarea Nationala pentru a ocupa aceasta functie. Imediat dupa vot, Raul Castro a anuntat ca "isi asuma responsabilitatea" de a ii succeda fratelui sau la conducerea tarii, dar ca va continua sa il "consulte pe acesta cand va avea de luat decizii majore".

Raul Castro conducea Cuba de peste un an si jumatate, de cand sanatatea fratelui sau mai mare, Fidel Castro, nu i-a mai permis acestuia sa mai apara in public.

In varsta de 76 de ani, Raul Castro a fost, aproape o jumatate de secol, ministru al Apararii.

Nominalizarea sa ca unic candidat la fotoliul de presedinte al Cubei a venit dupa ce Fidel Castro a anuntat, in urma cu 5 zile, ca renunta la presedintia Cubei.

Castro a renuntat, de asemenea, si la functia de comandant suprem al armatei.

"El lider maximo" nu a mai fost vazut in public de un an si jumatate, timp in care fratele sau a exercitat de facto atributiile de sef de stat in Cuba. Inaintea alegerilor pentru Adunarea Nationala, Fidel Castro a declarat ca este prea bolnav ca sa vorbeasca in public si de aceea nu-si va face campanie electorala.

Fidel Castro, pe numele sau complet Fidel Alejandro Castro Ruz, s-a nascut in provincia Biran din Cuba, in 13 august 1926. Castro a condus, alaturi de Che Guevara si alti 31 de militanti, revolutia care l-a dat jos pe generalul Fulgencio Batista si care a transformat Cuba in primul stat comunist din emisfera de vest.

Timp de 47 de ani, Fidel Castro a condus Cuba cu o mana de fier, supravietuind mai multor tentative de asasinat si lovituri de stat puse la cale de americani si sfidand embargoul economic prin care oficialitatile de la Washington au incercat sa-l izoleze.