NASA a anunțat marți că șapte țări au semnat ceea ce numește „Acordurile Artemis”, un text care dorește să încadreze legal noul val de explorare a Lunii și altor corpuri cerești și să autorizeze crearea de „zone” securitate ", dar puterile mari spațiale rivale nu sunt printre ele, potrivit AFP.

Concept de vehicul de prospectiuni pe LunaFoto: NASA

Țările semnatare sunt: ​​Australia, Canada, Italia, Japonia, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit.

Nici China, nici Rusia nu fac parte din acest acord până în prezent, ridicând temerile privind apariția unui „Vest sălbatic” în spațiu, deoarece marele tratat internațional care guvernează spațiul, datând din 1967, rămâne vag pe problema exploatării resurselor extraterestre.

NASA se grăbește să creeze un precedent prin modelarea unui regim legal care să permită în mod explicit companiilor private să opereze pe alte corpuri cerești într-un mod protejat.

Șeful agenției spațiale rusești, Dmitry Rogozin, a declarat luni că programul Artemis pentru întoarcerea pe Lună este prea „centrat pe americani”.

Doi astronauți americani, inclusiv o femeie, urmează să meargă pe Lună în 2024 în timpul misiunii Artemis 3, iar NASA dorește să implice alte țări în construcția mini-stației care va fi asamblată pe orbita lunară începând cu 2023.

"Artemis va fi cel mai mare și mai divers program internațional de explorare umană din istorie, iar acordurile Artemis vor fi vehiculul pentru înființarea acestei coaliții globale unice", a declarat Jim Bridenstine, administrator NASA.

Acordurile enumeră zece principii, cum ar fi transparența activităților, interoperabilitatea sistemelor naționale, obligația de catalogare a oricărui obiect spațial, asistența unui astronaut în pericol, schimbul de date științifice și gestionarea adecvată a resturilor spațiale.

Dar textul devine mai controversat oferind posibilitatea de a crea „zone sigure” de către țări pentru a-și proteja activitățile pe un corp ceresc, de exemplu extragerea resurselor, cum ar fi apa la polul sudic al Lunii.

Tratatul din 1967 interzice orice „însușire națională prin proclamarea suveranității, nici prin utilizare, nici prin alte mijloace”.

Dar NASA se bazează pe un alt articol al tratatului care interzice orice activitate care „ar putea provoca disconfort potențial dăunător” pentru a justifica crearea acestor zone sigure, reafirmând totodată supremația tratatului spațial.

Astronauții care vor ajunge pe Lună în 2024 vor face acest lucru la bordul unui lander privat - unul construit de SpaceX, Dynetics sau Blue Origin

condusă de Jeff Bezos. În aprilie a acestui an, NASA a acordat acestor trei grupuri un total de 967 de milioane de dolari, care acoperă o muncă de 10 luni pentru conceptele lor.

Pentru aceasta, NASA are nevoie de un buget mai mare. Într-adevăr, bugetului federal al Casei Albe din 2021 alocă aproximativ 3,2 miliarde de dolari pentru munca de aselenizare cu echipaj, dintr-un buget total propus de NASA de 25,2 miliarde de dolari.

NASA a botezat noul program lunar după zeița greacă Artemis, sora geamănă a zeului Apollo. În 2024 ar urma să ajungă pe Lună primul echipaj, format dintr-un bărbat și o femeie.