Liderul republicanilor din Senatul SUA vrea un nou vot asupra unui plan de stimulare economică înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie și îi acuză pe democrați că au blocat acest ajutor crucial care a devenit o problemă electorală, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Când Senatul se va întoarce pe 19 octombrie, primul nostru ordin de lucru va fi să votăm din nou asupra ajutorului țintit pentru lucrătorii americani”, inclusiv un nou program de împrumuturi pentru întreprinderile mici și mijlocii, a asigurat Mitch McConnell, într-o declarație.

„Cu excepția cazului în care democrații blochează acest ajutor pentru muncitori, vom avea timp să-l adoptăm” înainte de a vota pentru numirea în funcția de judecător al Curții Supreme a lui Amy Coney Barrett, a continuat el.

„Poporul american are nevoie ca democrații să nu mai blocheze finanțarea bipartidă și să ne lase să punem banii înapoi„ în împrumuturi pentru întreprinderi mici și mijlocii ”înainte ca mai mulți americani să își piardă inutil locul de muncă”, a spus McConnell.

Președintele Senatului apreciase săptămâna trecută „puțin probabil” că se va ajunge la un acord înainte de 3 noiembrie.

Republicanii și democrații nu au reușit timp de aproape trei luni să convină asupra unor noi măsuri.

Suma totală a planului este principalul argument al argumentului: democrații doresc un plan larg, de cel puțin 2,2 trilioane de dolari, dar republicanii sunt în favoarea unor măsuri specifice, reticente în a cheltui prea mult.

Pe măsură ce se apropie termenul electoral, subiectul a devenit o problemă politică, fiecare parte temându-se că cealaltă își va acorda meritul pentru un acord.

După ce a anunțat brutal că nu va exista un nou ajutor economic înainte de alegeri, președintele SUA se declară acum în favoarea ajutorului vizat, chiar și cu un plan vast.

Și apelurile din partea economiștilor de a adopta noi ajutoare sunt în creștere. Marți, economistul șef al FMI, Gita Gopinath, a declarat marți într-un interviu acordat AFP că, dacă Statele Unite ar adopta un nou plan de sprijin economic, ar putea stimula puternic creșterea americană în 2021 și ar avea efecte pozitive în întreaga lume.