Senatorul republican Mitt Romney, fost candidat la președinție în Statele Unite, l-a acuzat dur pe Donald Trump că a contribuit la un climat politic „plin de ură” înainte de alegeri pe care lumea le urmărește „cu groază”, în timp ce l-a menajat pe adversarul său democrat Joe Biden, potrivit AFP.

Mitt RomneyFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Ieșind dintr-o anumită rezervă cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, candidatul din 2012 spune că este „tulburat” de schimbarea pe care o ia dezbaterea politică americană, plonjată într-o „criză abominabilă, abuzivă și plină de ură, care este nepotrivită pentru o țară liberă și leagănul democrației moderne ".

Senatorul consideră că cei responsabili sunt atât din tabăra republicanilor, cât și a democraților.

Dar alegerea exemplelor tinde să arate că președintele Trump, un candidat al propriei sale tabere republicane pentru un al doilea mandat, este deosebit de vinovat. Acesta enumeră câteva declarații foarte recente ale miliardarului împotriva democraților.

„Președintele o numește pe candidata democrată la vicepreședinție (Kamala Harris) ”monstru”; o numește în mod repetat pe președinta Camerei Reprezentanților (Nancy Pelosi) ”nebună”; solicită Departamentului Justiției închisoare pentru președintele anterior (Barack Obama), el o atacă pe guvernatoarea de Michigan în aceeași zi când este dezvăluit un proiect de îndepărtare a acesteia", denunță Mitt Romney într-un mesaj pe Twitter.

În schimb, democrații, acuzați că „au lansat și atacuri dure”, par mai puțin vizați. Acesta specifică chiar că Joe Biden „refuză să se coboare la nivelul celorlalți”.

În ceea ce privește opoziția, Mitt Romney critică doar faptul că Nancy Pelosi „a stricat discursul președintelui despre starea națiunii în direct la televizor”, episod care datează de la începutul anului. Și un videoclip recent în care un comentator politic și sportiv simpatizant de stânga, Keith Olbermann, îl numește pe Donald Trump „terorist”.

„Aceste atacuri furioase”, „amplificate de mass-media din dreapta și din stânga”, „stârnesc colportorii teoriilor conspirației”, se lamentează senatorul.

„Lumea se uită la America cu groază nuanțată de dispreț”, adaugă el, spunând că „mulți americani se tem” pentru propria lor țară, „atât de împărțit, atât de furios, atât de rău, atât de violent”.

"Este timpul să scadă temperatura. Liderii trebuie să-și scadă tonul", insistă el.