Finlanda intenționează să penalizeze trimiterea de poze nesolicitate cu organul sexual masculin, persoanele găsite vinovate riscând până la șase luni de închisoare, trasmite AFP.

Telefon mobilFoto: pixinio

Legea, care urmează să fie prezentată parlamentului anul viitor, urmărește să extindă definiția hărțuirii sexuale pentru a include „hărțuirea verbală, prin fotografii sau mesaje, realizarea de fotografii sau arătarea unora cu propria persoană”, potrivit unui comunicat al ministerului de interne finlandez.

Pedepsele ar urma să varieze de la o amendă la șase luni de închisoare în funcție de gravitatea faptei.

Un studiu realizat de grupul pentru drepturile copiilor NGO Plan International efectuat pe baza intervievării a 14.000 de fete și tinere din 22 de țări a descoperit că 35% dintre acestea au afirmat că au primit „imagini sexuale sau explicite” iar jumătate au relatat că au fost hărțuite online.

„Așadar este foarte relevant să analizăm cum această lege ar putea combate fenomenul”, a declarat un reprezentant al ministerului de interne finlandez pentru AFP.

În prezent legislația finlandeză penalizează hărțuirea sexuală doar dacă a avut loc o atingere fizică, trimiterea de imagini sexuale intrând sub incidența legii privind defăimarea.

„Anchetarea acestui tip de infracțiune poate fi dificilă, la fel ca tot ce se întâmplă pe Internet”, afirmă reprezentantul ministerului de interne al Finlandei, adăugând că „însă în anumite condiții anchetatorii au la dispoziție măsuri în cazul agresiunilor sexuale, printre acestea numărându-se și accesul la datele telecom”.

Noua legislație urmărește de asemenea să schimbe definiția legală a violului în Finlanda în act sexual săvârșit fără consimțământ, din act sexual comis sub amenințarea violenței.