​Guvernul chinez continuă să permită folosirea solzilor de pangolin în medicina tradițională în pofida promisiunilor de a lua măsuri împotriva comerțului care a transformat animalul în cel mai traficat mamifer din lume, relatează The Guardian.

Pangolin, mamifer acoperit de solziFoto: Flickr

Un raport al Agenției pentru Investigații de Mediu (AIM), un ONG internațional cu birouri la Londra și Washington, dezvăluie că platforme de comerț online precum eBay și Taobao continuă să facă reclamă la produse ce folosesc ingrediente obținute de la pangolini în timp ce una din cele mai mari companii farmaceutice din China continuă să vândă produse similare direct de pe website-ul său.

Cercetătorii care au realizat raportul intitulat „Fum și Oglinzi” au descoperit că 221 de companii au primit licență pentru a vinde produse care conțin solzi de pangolin, aceștia fiind listați ca ingredient în 64 de produse diferite. AIM afirmă că acest lucru arată lacunele majore din legislația chineză care trebuie reformată dacă Beijingul are intenții serioase privind protecția animalelor în pericol de dispariție.

Pangolinii au dispărut aproape complet din China din cauza unei credințe nedemonstrate științific că o supă care conține solzii mamiferului ar avea proprietăți medicinale.

În ultimele decenii uciderea și contrabanda cu pangolini s-a extins treptat în țările învecinate Chinei, apoi în sud-estul Asiei iar în prezent și în Africa. Se estimează că în jur de 200.000 de pangolini sunt consumați anual în Asia, majoritate ca parte a medicinei tradiționale chineze.

Un raport publicat de ONU anul acesta afirmă că 71% din transporturile de solzi de pangolin confiscate aveau China drept destinație, o altă piață majoră fiind Vietnamul.

Guvernul chinez, care urmează să găzduiască un summit global cu privire la biodiversitate, a anunțat vara aceasta că a înlăturat solzii de pangolin de pe lista ingredientelor aprobate pentru uz în scop farmaceutic.

Însă raportul AIM arată lacune majore în punerea în aplicare a măsurii. Guvernul permite în continuare companiilor farmaceutice să folosească solzi de pangolin din rezerva națională, aceasta fiind „învăluită în secretomanie și pare să nu se epuizeze niciodată”, potrivit ONG-ului de mediu.

Un alt raport publicat mai devreme în cursul acestui an a descoperit că sistemul de sănătate al Chinei încă decontează remedii naturiste tradiționale care conțin ingrediente de la pangolini, lucru care subminează obiectivul de a reduce traficul ilegal.

Citește și: