Un tribunal slovac a condamnat luni un deputat de extremă dreaptă la patru ani și patru luni de închisoare pentru promovarea unei mișcări extremiste, acuzându-l că folosește un simbol neo-nazist, potrivit AFP.

Marian KotlebaFoto: youtube.com

Marian Kotleba, șeful partidului de extremă dreapta, Partidul Popular - Slovacia noastră (LSNS), ales în Parlament, a fost acuzat că a promovat o „mișcare de suprimare a drepturilor și libertăților fundamentale”, potrivit parchetului.

În timpul unui eveniment caritabil organizat în 2017 de LSNS într-o școală din Banska Bystrica (centru), Kotleba a dat la trei familii, în fața a 400 de invitați, cecuri în valoare de 1.488 de euro fiecare.

Acum acest număr este considerat un simbol neo-nazist, numărul 14 reprezentând un slogan de 14 cuvinte al celebrului David Lane, susținător al supremației albilor, combinat cu 88 care simbolizează a opta literă a alfabetului H, pentru salutul nazist „Heil Hitler”.

Kotleba, în vârstă de 43 de ani, și-a susținut nevinovăția. „Nu știu că am comis o crimă”, a spus el în special în pledoaria sa finală, care a durat aproape opt ore.

Potrivit presei locale, acuzatul a făcut apel la Curtea Supremă. Dacă aceasta din urmă ar aproba verdictul instanței penale specializate din Pezinok (vest), Kotleba și-ar pierde mandatul, conform constituției slovace.

Se știe că Marian Kotleba, fost guvernator regional al Banska Bystrica, a condus marșuri cu membri ai partidului său îmbrăcați în uniforme neonaziste. A fost acuzat că a pronunțat discursuri de ură, fără a fi condamnat vreodată.

Acest fost profesor de liceu își manifestă în mod deschis ostilitatea față de minoritatea romă și a fost adesea nostalgic față de regimul prelatului Jozef Tiso, care era aliat cu Germania nazistă.

În 2018, Curtea Supremă a decis să nu interzică partidul lui Kotleba la cererea parchetului general.

Intrat pentru prima dată în Parlament în 2016, LSNS deține 17 locuri dintr-un total de 150 în Parlamentul slovac.

"Acest verdict este o revelație", a declarat Aneta Vilagi, analistă a Universității din Bratislava, pentru AFP după verdict.

„Este pentru prima dată când o instanță slovacă condamnă o persoană publică atât de cunoscută și angajată politic”, a spus ea. "LSNS a susținut întotdeauna că nu erau în niciun caz extremiști