Turcia a reluat, luni, activităţile de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi în zone disputate din Marea Mediterană, iar guvernul Greciei a avertizat că va cere sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Oruc ReisFoto: Handout / AFP / Profimedia

Nava turcă Oruc Reis a iniţiat luni activităţi de prospecţie în largul insulei elene Kastellorizo, situată în apropierea coastelor Turciei, scrie Mediafax citând Reuters.

„Este vorba de o escaladare majoră a crizei, o ameninţare directă la adresa păcii regionale”, a reacţionat imediat Ministerul de Externe de la Atena.

Turcia a evitat impunerea de sancţiuni europene prin retragerea acestei nave din zonele disputate în urmă cu două săptămâni.

„Turcia a demonstrat că nu este credibilă. Toţi cei care credeau că Turcia vorbea serios înaintea summitului UE din 1-2 octombrie acum îşi corectează abordarea”, a declarat Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului Greciei.

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a explicat că nava fusese retrasă pentru lucrări de întreţinere. „Vom continua activităţile de explorare, de foraj şi ne vom proteja drepturile”, a argumentat el.

„Turcia a făcut exact opusul a ceea ce aştepta Consiliul European. Deci, singura soluţie în acest caz este activarea unor soluţii mai drastice, pentru ca Turcia să simtă mai multe sancţiuni decât stimulente de data aceasta”, a avertizat Stelios Petsas.

Citește și- Tensiunile turco-elene: Ankara trimite nava de explorare Oruc Reis în Mediterana de Est