Sarbii din Mitrovica au protestat si sambata, pentru a 7-a zi consecutiv, fata de proclamarea independentei provinciei Kosovo. Demonstratia a inceput la ora locala 12:44, ora simbolica deoarece Rezolutia ONU numarul 1244 este cea care garanteaza integritatea teritoriala a Serbiei, anunta televiziunile de stiri. In paralel, la Pristina, kosovarii au sarbatorit prima saptamana de independenta, iar premierul Hashim Thaci s-a recules la mormantul fostului presedinte al provinciei Kosovo, Ibrahim Rugova.

Protestele de la Belgrad au fost pasnice, iar sarbii care au participat la manifestatie au fluturat din nou steagul Romaniei, singura tara vecina a Serbiei care a anuntat ca nu va recunoaste independenta unilateral proclamata a provinciei Kosovo.

Pe de alta parte, premierul sarb Vojslav Kostunica a solicitat Statelor Unite sa anuleze decizia de recunoastere a independentei provinciei Kosovo si sa permita Consiliului de Securitate al ONU sa confirme valabilitatea Rezolutiei 1244 a Consiliului, prin care se garanteaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei, anunta Radio Romania Actualitati. El a adaugat ca, prin promovarea unei politici de forta se vor ruina principiile care stau la baza comunitatii internationale, ce poate pune in pericol pacea si stabilitatea nu numai in regiunea Balcanilor - a mai adaugat premierul sarb, Vojislav Kostunica.

Oficialul sarb a afirmat ca apreciaza in mod deosebit pozitia tuturor tarilor care n-au recunoscut independenta Kosovo, aparand in acest fel - in opinia sa - pacea, stabilitatea si libertatea in lume.

Intre timp, Statele Unite si-au evacuat, aseara, o parte a personalului ambasadei de la Belgrad, ca urmare a incendierii reprezentantei diplomatice joi seara, de catre protestatarii sarbi care manifestau impotriva independentei Kosovo.