Poliția din Belarus a folosit duminică tunuri de apă și grenade asurzitoare pentru a dispersa manifestanții adunați la Minsk pentru a protesta față de realegerea controversată a președintelui Alexandr Lukashenko, a declarat Ministerul de Interne, relatează AFP.

Confruntari politie - protestatari BelarusFoto: Captura video

22.00: Nacha Niva, una dintre principalele publicații online, a postat un videoclip în care arată ceea ce păreau a fi soldații Ministerului de Interne urmărind protestatarii și îndreptându-și puștile spre ei.

21.20: Bărbați și femei ripostează față de violențele forțelor de ordine. Polițiștii bătau un bărbat pentru a-l face să intre în dubă, însă oamenii s-au strâns pentru a-l salva, în timp ce alte persoane sunt luate de pe stradă în mod aleatoriu.

19.15: Forțele de ordine au înconjurat o mașină încercând să deschidă ușile pentru a trage afară oamenii

19.10: Imaginile publicate de presa locală arată ofițeri cu balaclava care trag protestari în dube negre și cum îi bat pe protestatari cu bastoanele la protestul de duminică la care participă mii de oameni.

XXXX

UPDATE 18.30: Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Viasna, circa 100 de persoane, inclusiv numeroşi jurnalişti, au fost arestaţi în după-amiaza zilei de duminică.

UPDATE 17.55: "Tunurile de apă și grenade asurzitoare au fost folosite la Minsk", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a ministerului Olga Tchemodanova, în timp ce presa independentă din Belarus a transmis imagini cu arestări brutale pentru ceea ce păre a fi represiunea cea mai violentă a unei manifestații la Minsk de la mijlocul lunii august.

----------

Știrea inițială

Aproximativ 50 de protestatari au fost reținuți, duminică, în capitala Belarusului în urma unor confruntări cu poliția, a relatat Interfax, citând martori, scrie Reuters.

Belarusul, o fostă republică sovietică cu o populație de 9,5 milioane, se confruntă cu proteste masive de la alegerile prezidențiale de pe 9 august despre care opoziția spune că au fost fraudate de către Alexandr Lukașenko.

De la alegeri, zeci de mii de oameni s-au adunat în fiecare duminică pe străzile din Minsk pentru a cere demisia sa și a cere tragerea la răspundere a celor vinovați de reprimarea violentă primelor proteste post-electorale, care au lăsat cel puțin trei morți, zeci de răniți.

Peste 13.000 de persoane au fost reţinute de la începutul protestelor, însă unele au fost eliberate până acum, potrivit Reuters.

Candidatul Opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a spus că este adevărata câștigătoare a scrutinului și a cerut alegeri libere. Ulterior, ea a plecat din țară.

Uniunea Europeană și SUA au refuzat să recunoască rezultatul oficial al scrutinului prezidențial.

Sâmbătă, Lukașenko a făcut o mutare neașteptată, despre care opozanții spun că e un semn de slăbiciune, a ținut o întâlnire cu liderii opoziției deținuți într-o închisoare din Minsk.

Presa de stat a susținut că Lukașenko a convocat reuniunea pentru a discuta despre reforma constituțională cu opozanții săi care sunt închiși.

Citește și:

Lukașenko, o nouă lecție de tupeu: A convocat o ședință în penitenciar pentru a discuta cu opozanții închiși despre reformarea constituției