Senatorul republican Ted Cruz, fost candidat la Casa Albă, a avertizat vineri că alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la 3 noiembrie din Statele Unite s-ar putea transforma într-o "baie de sânge" de proporţii istorice pentru republicani, dacă electoratul va suferi în continuare de impactul puternic al pandemiei, notează AFP.

Sen. Marco Rubio (stanga) si Sen. Ted Cruz (dreapta)Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Sunt îngrijorat", a declarat pentru canalul CNBC fostul rival al lui Donald Trump la primarele republicane din 2016, devenit astăzi unul dintre aliaţii săi. "Este foarte volatil", a subliniat el.

"Cred că, dacă sunt rezultate, dacă oamenii se întorc la lucru, dacă sunt optimişti, dacă sunt pozitivi în faţa viitorului, vom putea avea alegeri fantastice, preşedintele reales cu o largă avans, republicanii câştigând cele două camere ale Congresului, cred că este o posibilitate reală", a explicat Ted Cruz.

"Dar mai cred că, dacă în ziua alegerilor oamenii sunt furioşi, şi-au abandonat speranţa şi sunt deprimaţi, asta ar putea conduce la alegeri teribile. Cred că putem pierde Casa Albă, cele două camere ale Congresului, ar putea fi o baie de sânge de mărimea celei de la Watergate", a insistat el.

În 1974, democraţii şi-au consolidat semnificativ majorităţile din Senat şi Camera Reprezentanţilor după scandalul care l-a constrâns pe preşedintele republican Richard Nixon să demisioneze în august. Iar în 1976, democratul Jimmy Carter l-a învins pe succesorul acestuia, republicanul Gerald Ford.

Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară din lume de pandemia noului coronavirus, care a făcut peste 210.000 de morţi şi milioane de şomeri, potrivit Agerpres.