Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, ar putea accepta organizarea altei dezbateri electorale cu prezenţă fizică, în contextul în care preşedintele Donald Trump a anunţat că nu acceptă o dezbatere prin videoconferinţă, informează Mediafax citând ziarul The New York Times.

Joe Biden si Donald Trump, confruntare electoralaFoto: JIM WATSON/AFP/ Profimedia

Echipele de campanie ale celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte în SUA poartă negocieri pentru organizarea unei noi dezbateri electorale. Reprezentanţii preşedintelui Donald Trump au semnalat că ar fi deschişi unei propuneri a lui Joe Biden de amânare cu o săptămână a dezbaterii programate pe 15 octombrie.

Un element de dispută rămâne dacă viitoarea dezbatere va fi ultima ori va fi urmată de alta, întrucât mai erau programate două dezbateri, una pe 15 octombrie, iar alta pe 22 octombrie.

Problemele de organizare au început în contextul în care Comisia pentru Dezbateri Prezidenţiale, un organism creat de Partidul Democrat şi de Partidul Republican, a comunicat joi că decizia a fost luată "pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei tuturor persoanelor implicate în a doua dezbatere prezidenţială". Decizia a fost luată în contextul în care preşedintele Donald Trump, candidatul republican în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, are coronavirus.

Însă Donald Trump a catalogat ideea drept "ridicolă". Întrebat, într-un interviu acordat postului Fox Business, dacă va participa la dezbaterea virtuală, Donald Trump a răspuns: "Nu, nu am de gând să îmi pierd vremea pentru o dezbatere virtuală. Comisia a modificat stilul dezbaterii, iar acest lucru nu este acceptabil pentru noi. L-am învins în prima dezbatere, l-am învins uşor; m-aş aştepta să îl înving şi în a doua dezbatere".

Pe fondul disensiunilor referitoare la organizare, echipa lui Joe Biden a propus amânarea dezbaterii cu o săptămână, iar reprezentanţii lui Trump s-au declarat dispuşi să accepte propunerea.

Însă echipa lui Biden a sugerat ca dezbaterea din 22 octombrie să fie ultima, o idee cu care echipa lui Trump nu este de acord. Decizia va aparţine Comisiei pentru Dezbateri Prezidenţiale, potrivit Mediafax.

Donald Trump a declarat joi că nu va participa la a doua dezbatere prezidențială cu contracandidatul Joe Biden după ce comisia responsabilă de organizarea confruntării a anunțat că aceasta se va desfășura virtual după ce președintele american a fost testat pozitiv cu coronavirusul, transmite CNN.

„Nu o să particip la o dezbatere virtuală”, a declarat președintele Trump în cadrul unui interviu acordat Fox Business, adăugând că „nu o să-mi pierd timpul cu o dezbatere virtuală”.