Germania, Franța și Marea Britanie au acuzat direct Rusia „de implicare și responsabilitate” în otrăvirea politicianului de opoziție rus Alexei Navalnîi, anunțând că vor cere Uniunii Europene să impună sancțiuni asupra Kremlinului, anunță Euractiv.

Heiko MaasFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Rusia a respins rapid acuzațiile drept „inacceptabile”, afirmând că reprezintă „un șantaj”.

Cele trei țări au cerut în mod repetat Moscovei să investigheze circumstanțele otrăvirii lui Navalnîi pe teritoriul Rusiei dar „nicio explicație credibilă nu a fost oferită de Rusia până acum”, potrivit unui comunicat comun semnat de miniștrii de externe ai Franței și Germaniei.

„Considerăm în acest context că nu există nicio altă explicație plauzibilă pentru otrăvirea domnului Navalnîi în afară de implicarea și responsabilitatea Rusiei”, a adăugat comunicatul.

Până acum Berlinul doar îndemnase Moscova să ancheteze cazul fără a formula o acuzație directă împotriva executivului lui Vladimir Putin.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a acuzat la rândul său Moscova de implicare în otrăvire, adăugând că Londra va colabora cu partenerii internaționali pentru „a prezenta sancțiuni care să vizeze oficiali ruși și alte persoane”.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a respins acuzațiile, acuzând Franța și Germania de „amenințări și tentative de șantaj”.

„Declarația celor doi miniștri, inacceptabilă ca ton și conținut, semnalează lipsa categorică de dorință a Parisului și Berlinului de a analiza faptele”, a afirmat Zaharova într-un comunicat.

Comunicatul miniștrilor de externe europeni a venit la o zi după ce Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a ONU a confirmat descoperirea Germaniei, Franței și Suediei că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciol.

Parisul și Berlinul au anunțat că vor cere UE să adopte sancțiuni la adresa „indivizilor considerați responsabili de această crimă și încălcarea reglementărilor internaționale, pe baza funcției lor oficiale, precum și a altor entități implicate în programul Noviciok”.

Miercuri, ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, le-a declarat parlamentarilor germani că sancțiunile împotriva Rusiei vor fi „inevitabile” dacă Moscova nu oferă clarificări asupra cazului.

Citește și: