Candidata democrată Kamala Harris se va confrunta cu actualul vicepreședinte Mike Pence, într-o dezbatere în care alegătorii vor fi rugați să-și imagineze înlocuitorii președintelui.

Mike Pence, Kamala HarrisFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

La ora la care vicepreședintele Mike Pence și candidata rivală Kamala Harris se vor întâlni pe o scenă cu distanțare socială pentru singura dezbatere pe care o vor avea la aceste alegeri, președintele Donald Trump încă va mai fi în izolare, recuperându-se după Covid-19. Confruntarea candidaților la vicepreședinție nu atrage de obicei o atenție excesivă, dar de data aceasta lucrurile stau altfel. Ştacheta este atât de ridicată, încât John Hudak, directorul Centrului pentru Management Public Eficient al Brookings Institution, a scris că va fi „cea mai importantă de când au început dezbaterile dintre vicepreședinți”, în urmă cu 40 de ani, notează cotidianul portughez Diário de Notícias, citat de Rador.

În auditoriul pe jumătate gol de la Universitatea din Utah, în Salt Lake City, se vor afla potențialii înlocuitori ai președintelui Statelor Unite. Întrucât Trump este infectat cu Covid-19 și Joe Biden are aproape 78 de ani, ceea ce îl va face cel mai în vârstă președinte din toate timpurile dacă va fi ales, întrebarea este morbidă, dar necesară: care dintre acești doi candidați la funcția de vicepreședinte este cel mai bine dotat pentru a deţine cea mai înaltă funcţie la Casa Albă, dacă va fi nevoie?

Acest lucru va trebui să şi-l închipuie publicul la confruntarea față în față dintre actualul vicepreşedinte, Mike Pence, și adversara sa, Kamala Harris, care vor fi separaţi de un panou din material plastic și la o distanță de aproape patru metri, ca măsură de precauție.

Moderatoarea dezbaterii, jurnalista Susan Page de la „USA Today”, nu a dezvăluit subiectele care vor fi discutate. Dar nu este greu de intuit încotro se va îndrepta seara, omniprezenta pandemie de Covid-19 urmând să fie o temă centrală. Nu numai pentru că Donald Trump și prima doamnă Melania Trump sunt infectaţi, ci pentru că există vreo zece oficiali din administrație și din partid cu diagnostice pozitive. Este cazul consilierei președintelui, Kellyanne Conway, a purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany, a consilierei de presă, Hope Hicks, și a directorului de campanie pentru un nou mandat, Bill Steipen. Alți politicieni republicani care au contractat boala - se pare că în timpul unui eveniment de la Casa Albă din Rose Garden din 26 septembrie - sunt președinta Partidului Republican, Ronna McDaniel, senatorii Thom Tillis, Mike Lee și Ron Johnson, președintele Universității Notre Dame, John Jenkins, și fostul guvernator de New Jersey, care l-a pregătit pe Trump pentru dezbaterea cu Biden, Chris Christie.

Se așteaptă ca Mike Pence să fie întrebat despre grupul de lucru pe care administrația Trump l-a creat în luna martie pentru a face față pandemiei și pe care l-a condus vicepreședintele. Au trecut șapte luni de când epidemia din Wuhan a devenit o criză mondială, iar Statele Unite au devenit cea mai afectată țară din lume de urgența sanitară, cu 7,4 milioane de bolnavi și 210.000 de morți și cu o recesiune economică la orizont.

Kamala Harris nu numai că ar trebui să pună accent pe ideea potrivit căreia tandemul Trump-Pence nu a reușit să răspundă pandemiei, ci și să sublinieze faptul că administrația se află în instanțele de judecată, încercând să demonteze Affordable Care Act (ACA, mai cunoscut drept Obamacare), prin care aproximativ 20 de milioane de persoane din Statele Unite au acces la îngrijiri de sănătate.

Curtea Supremă și tensiunile rasiale

Aici, componența Curții Supreme va fi un subiect relevant, deoarece Trump a numit-o pe conservatoarea Amy Coney Barrett pentru postul vacant lăsat de Ruth Bader Ginsburg, iar completul de judecători va decide asupra viitorului ACA imediat după alegeri. În joc se află argumentul republican potrivit căruia legea adoptată de Barack Obama este neconstituțională; Coney Barrett, în trecut, și-a exprimat poziția conform căreia ACA se abate de la Constituția Statelor Unite.

Dacă judecătoarea va fi confirmată și instanța va avea șase judecători conservatori, posibilitatea modificării dreptului la avort va fi, de asemenea, în discuţie, acesta fiind un subiect drag evanghelicului Mike Pence, care se pronunţă împotriva dreptului la avort, și progresistei Kamala Harris, care se pronunţă în favoarea acestuia.

Din cauza situației de instabilitate înregistrate în orașe precum Portland, unde continuă protestele împotriva violenței poliţieneşti și a nedreptății, este de așteptat ca tensiunile rasiale să facă parte din dezbatere. Mike Pence urmează să susțină că administrația Trump se pronunţă pentru „lege și ordine” și ar putea critica trecutul Kamalei Harris în calitate de procuror al orașului San Francisco și apoi al statului California.

Dar poziția agresivă a fostei procuroare va fi cea care o poate face să se evidenţieze în această confruntare față în față, așa cum s-a întâmplat în runda de dezbateri care i-a opus pe numeroșii candidați la nominalizarea democrată în 2019. Acolo s-a remarcat profilul național al Kamalei Harris și probabil s-a decis alegerea în calitate de vicepreședintă a lui Joe Biden, cândva un rival în Partidul Democrat.

Harris este o oratoare asertivă, care nu se intimidează, iar Pence este un vorbitor eficient, calm, cu un stil diametral opus celui al lui Donald Trump. Prin urmare, dezbaterea ar trebui să fie foarte diferită de ora și jumătate de insulte și întreruperi la care am asistat între Trump și Biden la sfârșitul lunii septembrie. Va fi, de asemenea, prima dată când o femeie multirasială (mama indiană, tatăl jamaican) urcă pe scena dezbaterii în calitate de candidată la funcţia de vicepreședinte. Rezultatul, a scris John Hudak într-o opinie la Brookings Institute, va fi prilejul de a vedea dezbaterea „adulților” din sală. Aceștia pot fi „candidații prezidențiali pe care America îi dorește și de care are nevoie în acest moment”.