Directorul Centrului pentru Drepturile Fundamentale din Ungaria a denumit-o drept ”suprarealistă” motivarea sentinței pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la modificarea Legii învățământului superior, în 2017, potrivit MTI și Rador.

Viktor OrbanFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Directorul centrului, Miklós Szánthó, a declarat miercuri în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de radio Kossuth: Potrivit motivării ”întortocheate” a Curții de Justiție a Uniunii Europene, fluxul serviciilor oferite de instituțiile de învățământ superior în interiorul UE aparține în realitate domeniului politicii comerciale și, ca atare, este un drept unional, iar astfel UE poate verifica acest flux.

Din punct de vedere politic ar putea fi și utilă această decizie, deoarece dovedește că Curtea de Justiție a UE poate trece peste orice graniță dacă este vorba de interesele societății deschise, a spus Miklós Szanthó. Potrivit expertului ungar, disputa privind statul de drept se referă și la modalitatea de a se amesteca prin ”invocarea acestui principiu măreț” în suveranitatea statelor membre ale UE și la modalitatea prin care se pot extinde deciziile și competențele UE și asupra unor domenii care de la început au aparținut competențelor țărilor membre ale UE.

Miklós Szánthó a amintit că secțiile de studiu ale Universității Central-Europene la care se pot obține diplome americane au fost transferate la Viena, în schimb secțiile maghiare ale universității au rămas în continuare la Budapesta. De menționat că Curtea de Justiție a UE a constatat marți că sunt incompatibile condițiile stabilite de Parlamentul de la Budapesta în vederea exercitării activității în Ungaria a instituțiilor de învățământ superior din străinătate.