Israelienii au manifestat din nou marți împotriva gestionării economiei și a pandemiei Covid-19 de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în ciuda înăspririi restricțiilor, inclusiv una legată de mitinguri, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

La Ierusalim, manifestanții, care afișau steaguri israeliene, respectau distanțarea fizică și purtau măști.

La Tel Aviv, au izbucnit ciocniri între polițiști și protestatari care încercau să treacă printr-un cordon de securitate, potrivit unui fotograf AFP de la fața locului.

Ei purtau bannere cu inscripția „Oppressor, Resign” și un semn cu caricatură al lui Netanyahu după gratii, referitor la procesul său de corupție aflat pe rol. Premierul respinge această acuzație.

"Protestatarii au început să mărșăluiască încălcând restricțiile legate de Covid-19”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld, într-un comunicat. Poliția „se ocupă de situație”.

El nu a specificat numărul de manifestanți la Tel Aviv și nu a raportat nicio arestare.

Luni, autoritățile israeliene au anunțat prelungirea stării de urgență pentru o săptămână suplimentară.

Săptămâna trecută, parlamentul israelian a aprobat o lege care restricționează întrunirile în timpul carantinei, despre care criticii spun că are scopul de a reduce la tăcere protestele împotriva lui Benjamin Netanyahu.

Protestatarii au interzis prin lege să se deplaseze la mai mult de un kilometru de casele lor, însă cotidianul de stânga Haaretz a raportat că aplicații au apărut pe rețelele de socializare pentru a oferi utilizatorilor de internet locația protestului cel mai aproape de casa lor.

Din iulie, protestatarii anti-Netanyahu se întâlnesc săptămânal pentru a critica gestionarea slabă a Economiei și Sănătății pe timpul pandemiei de către guvernul israelian, dar și pentru a denunța „corupția” și a solicita „schimbarea”.

Cu peste 270.000 de cazuri confirmate și peste 1.700 de decese la o populație de nouă milioane, Israel este țara cu cea mai mare rată săptămânală de infecție din lume.