Marea Britanie sabotează viitorul fetelor și tolerează abuzurile sexuale asupra copiilor prin eșecul de a abroga o lege „anacronică” care permite căsătorirea minorilor, a declarat marți un legiuitor britanic după ce a prezentat o lege de a criminaliza căsătoriile sub vârsta de 18 ani, relatează Reuters.

Adolescenta musulmanaFoto: dbimages / Alamy / Profimedia Images

Pauline Latham, membră a Partidului Conservator, a declarat de asemenea că păstrarea actualei legi care permite căsătoriile la 16 ani cu acordul părinților subminează eforturile Marii Britanii de a pune capăt căsătoririi minorilor în țările aflate în curs de dezvoltare.

„De ce permitem căsătorirea copiilor în această țară când vârsta recunoscută pentru maturitate este de 18 ani?...Permitem abuzarea sexuală a copiilor”, a declarat Latham în fața parlamentului britanic, adăugând că „este timpul ca această țară să vină în secolul XXI”.

Latham a mai afirmat că nevoia unei reforme în acest sens a fost subliniată de o peliculă dramatică difuzată săptămâna trecută în Regatul Unit despre cazul șocant al Banazei Mahmod, o tânără de 21 de ani ucisă în 2006 într-o așa-numită „crimă de onoare” după ce a părăsit o căsnicie abuzivă în care a fost forțată să intre ca adolescentă.

Sora lui Banaz, Payzee Mahmod, care a fost de asemenea căsătorită la 16 ani, și-a exprimat sprijinul pentru abrogarea legii.

„Căsătorirea copiilor este un abuz la adresa copiilor”, a scris aceasta pe Twitter.

Legea care beneficiază de sprijin transpartinic ar criminaliza încurajarea sau ajutarea unui minor să se căsătorească, fiind propuse pedepse de până la 7 ani de închisoare.

Fetele britanice cu părinți originari din sudul Asiei și Orientul Mijlociu sunt considerate în cea mai mare categorie de risc pentru a fi căsătorite ca minore.

Peste 180 de minore au fost căsătorite în Marea Britanie în 2017 potrivit datelor autorităților britanice însă numărul nu include ceremoniile tradiționale desfășurate fără o ceremonie civilă sau fetele trimise să se căsătorească în străinătate.

Actuala lege care permite căsătoriile de la 16 ani a fost adoptată în 1929.