Un fost ginecolog olandez, acum decedat, și-a folosit sperma pentru a insemina artificial mai multe femei care au crezut că apelează la donatori anonimi, medicul devenind astfel tatăl a 17 copii, relatează AFP.

Spitalul Isala din ZwolleFoto: Frans Lemmens / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut marți de spitalul Isala din Zwolle, nordul Olandei, medicul ginecolog Jan Wildshut fiind angajat la clinica de fertilitate a unității medicale între 1981 și 1993.

Cel puțin 17 copii au fost concepuți prin practica medicului ginecolog, potrivit unui comunicat remis de spital, conducerea acestuia catalogând acțiunile lui Wildschut ca fiind „inacceptabile moral”.

Unitatea medicală, denumită spitalul Sofia în momentul în care ginecologul era angajatul acesteia, a afirmat că nu exclude ca Wildschut să fie tatăl biologic al mai multor copii. Spitalul a făcut public anunțul alături de familia doctorului și copiii concepuți prin această metodă pentru a contribui la o „transparență mai mare” în ceea ce privește inseminările artificiale.

Potrivit presei olandeze, cazul a ieșit la iveală întâmplător după ce unul din copiii lui Wildschut a descoperit o compatibilitate ADN cu una din nepoatele acestuia prin intermediul unei baze de date comerciale.

„Nu am suspectat niciodată că el însuși ar putea fi donatorul”, a declarat un părinte care a dorit să rămână anonim pentru presa olandeză, acesta adăugând că ginecologul lăsa „o impresie prietenoasă și de onestitate”.

Inspectoratul pentru Sănătate din Olanda a anunțat că nu va deschide o investigație asupra cazului întrucât faptele au avut loc într-o perioadă în care nu existau reglementări sau legi privind tratamentele de fertilitate, potrivit reprezentanților spitalului Isala.

Anul trecut, o serie de teste ADN au arătat că un fost director al unei bănci de spermă olandeze, suspectat că și-a folosit în mod repetat propriul material seminal în loc de cel al donatorului ales, este tatăl biologic a 49 de copii, cazul declanșând un scandal public în Olanda.

Citește și: