Ungaria a fost condamnată marți de justiția europeana pentru controversata lege privind universitățile străine, care a constrâns Universitatea Europei Centrale, înființată de miliardarul George Soros, să-și mute cea mai mare parte a activităților la Viena, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că sunt discriminatorii exigențele impuse de Budapesta Universității Europei Centrale (CEU) și a cerut Ungariei să respecte regulile europene.

Judecătorii din Luxemburg au urmat avizul dat de avocatul general la începutul lui martie. Condițiile introduse de Ungaria pentru a permite acestor universități să-și desfășoare activitatea pe teritoriul său sunt "inacceptabile cu dreptul UE", a afirmat curtea, într-un comunicat.

CEU, înființată de George Soros, din care premierul ungar Viktor Orban a făcut una dintre țintele sale favorite, și-a mutat în noiembrie 2019 majoritatea activităților în capitala austriacă, din cauza unei noi legislații care impunea universităților străine cu activități în Ungaria să aibă un campus și cursuri în țara de origine.

Legea cerea de asemenea încheierea unei convenții internaționale cu statul de origine. CEU a fost fondată în conformitate cu dreptul statului american New York.

Cerințele noii legislații ungare nu sunt conforme cu dispozițiile Chartei drepturilor fundamentale a UE legate de libertatea academică, libertatea de a înființa instituții de învățământ superior, susține CJUE.