Autorităţile ruse investighează un dezastru ecologic survenit pe coastele peninsulei Kamceatka, în Extremul Orient rus, după ce o contaminare a apei mării a provocat moartea a mii de moluşte şi alte animale marine, potrivit agenţiei Interfax, citată de EFE, potrivit Agerpres.

caracatitaFoto: Captura YouTube

Mai mulţi surferi au fost primii care au observat dezastrul ecologic în urmă cu câteva săptămâni, când au resimţit simptome de intoxicaţie, precum ochi uscaţi, vedere înceţoşată, dureri în gât şi greaţă, potrivit organizaţiei ecologiste Greenpeace.

Puţin mai târziu, o pată apărută pe ocean a schimbat culoarea şi mirosul apei, în timp ce a crescut numărul cazurilor de intoxicaţie, tot mai mulţi localnici acuzând stări de ameţeală şi greaţă după plimbări pe plajă.

De asemenea, pe plaje au apărut mii de animale marine moarte, inclusiv stele de mare, caracatiţe, peşti şi o focă.

Guvernatorul Kamceatkăi, Vladimir Solodov, a declarat că a primit pe 29 septembrie primele informaţii despre contaminarea apei marine şi că a dat atunci dispoziţii pentru investigarea situaţiei şi luarea măsurilor necesare.

Anterior acestei date, serviciul hidrometeorologic observase un exces de fenol (de 2,5 ori peste limita admisă) şi de produse derivate din petrol (de 3,6 ori) în zona de coastă din apropierea plajei Halaktirsky.

Potrivit guvernatorului, sunt investigate în prezent trei ipoteze privind sursa poluării, respectiv o contaminare provocată de om, un fenomen natural sau algele adunate la ţărm de vântul puternic. Mai există şi o teorie care face referire la activitatea seismică şi vulcanică din zone ale acestei peninsule.

Ministrul rus al resurselor naturale, Dmitri Kobilkin, a susţinut luni că nu s-au detectat excese de petrol sau de produse petroliere derivate în mostrele de apă şi pe plajă, ci doar un uşor exces de fier şi fosfaţi. În schimb, guvernatorul Solodov a precizat că sâmbătă s-a înregistrat o creştere de şapte până la nouă ori a concentraţiei de produse petroliere, care duminică a scăzut la 1,2 ori peste nivelul obişnuit.